Щорічний піст перед святом апостолів Петра і Павла (12 липня), що його в народі ще називають Петрівкою, цьогоріч розпочинається 1 липня. Він не є таким строгим як Великий піст, але за традицією Київської Церкви в будні дні є заборона на м'ясні та молочні страви.
Святий Іван Золотоустий свідчив, що „Апостоли майже завжди постили". Молитвою і постом вони готувалися до зішестя Святого Духа, до проповіді Євангелія. Тому і Церква закликає вірних молитвою і постом наслідувати апостолів і таким чином готуватися до їх свята. Піст святих апостолів сягає перших віків християнської віри. З IV століття про нього є свідчення святого Атанасія Великого і святого Амвросія Медіолянського, а з V ст. — святого Лева Великого і Теодорета Кирського.
Найдавніше свідчення про Петрівку дає святий Атанасій Великий († 373). Згідно зі свідченнями IV сторіччя, в Олександрії, Єрусалимі й Антіохії піст Апостолів був пов'язаний з П'ятдесятницею, а не з празником святих апостолів Петра й Павла. У перші століття після П'ятидесятниці був, зазвичай, один тиждень радості, тобто загальниця, а потім — один тиждень посту.
Піст Петрівка, як пише у книзі "Пізнай свій обряд" о. Юліан Катрій, ввійшов у практику в Церкві не дорогою закону, а через звичай. З тієї причини тривалий час не було одностайності ані щодо його дотримання, ані щодо часу його тривання. Тривалість Петрівки може бути різною, залежно від того, коли випадає празник Пасхи. Найдовше Петрівка може тривати шість тижнів, а найменше — 8 днів.
Коментарі