Людмила Мохова з Вінниці цього літа поїде на заробітки в Крим. Працюватиме на винограднику в селі Углове Бахчисарайського району.
Торік наймалася до фермера.
— На обрізці отборного винограду мала більше 5 тисяч гривень у місяць, — каже 50-річна Людмила Мохова. — А потом виноград збирали. Починали в сьомій ранку, до четвертої дня закінчували. Кожен вечір виносили на трасу по відру винограду. До ночі встигали продати. Мали по 30 гривень лєвого заробітку.
Заробітчанок поселили у покинутому дитсадку. Людмила жила у кімнаті з чотирма жінками. Сніданки та вечерю готували самі на кухні на газових плитах. Обід фермер вивозив на поле — суп, кашу з котлетою, салат, хліб і компот. За це відраховував із зарплатні по 7 грн на день.
— Заробітчани так втягувалися в роботу, що ще й підряджалися сапати грядки, теплиці, — згадує Людмила. — Якби не весілля дочки, поїхала б у Крим ще в травні, на черешню.
Торік заробила там 15 тис. грн за три місяці.
На сезонну роботу в Крим, переважно на виноградники набирають кілька агентств. Оголошення дають у газетах. Обіцяють 4-7 тис. грн на місяць. Зарплату можна забирати щотижня. Безкоштовно поселяють в гуртожитках.
— На моїй пам'яті люди реально заробляють по 5 тисяч. Ледарі і 1,5 тисячі не мають, бо їдуть загоряти, а не працювати, — говорить Людмила Примут, керівник кадрового агентства на вул. Івана Богуна у Вінниці. — Робочий день триває по 12 годин. У спекотні дні треба вставати на світанку. В п'ятій ранку люди вже в садах, пашуть до часу дня. Потім обід. Роботу продовжують, як сонце спаде. Єдиний вихідний — неділя. Можна на море чи на екскурсію. Годують у їдальні тричі на день.
Фірма бере плату за оформлення та проїзд — 400 грн. Складають договір. Стаж записують у трудову книжку. Вимагають паспорт, ідентифікаційний номер та довідку про флюорографію.
— Хто побував від нашої фірми на заробітках у попередні роки, вдруге їдуть своїм ходом. Зідзвонюються із хазяями напряму, щоб не платити посередникам, — пояснює Олена.
Коментарі
2