— Більше 60 гривень не дам, бо горіхи у вас биті і дрібні. Хочете заробити більше, приносьте в середу. Може на 20 гривень ціна виросте. Бо на вихідні всі ціни спускають, — розповідає 36-річний Тарас Гуменюк із Луцька. Він скуповує волоські горіхи на Центральному ринку. За великі й відбірні половинки-"метелики" платить 80 грн. Дрібні й темні горіхи скуповує по 60 грн/кг.
Лучанин 52-річний Андрій Петрів приніс на ринок 12 кг колотих горіхів.
— Сьогодні не здаватиму, бо то копійки порівняно з 2015-м, — каже Андрій Михайлович. — Щороку навесні горіхи росли в ціні, тому восени вирішили з дружиною не здавати. У жовтні торік перекупники приймали їх по 140 гривень.
— Ціна впала, бо наші горіхи не пускають у Європу, — пояснює Тарас Гуменюк. — Усі склади забиті ними, фури з товаром стоять на кордоні. Хочуть відкатів. У кожній партії знаходять якихось шкідників, хоча товар ідеальний. Цього року добре вродили горіхи в наших конкурентів по експорту — Румунії та Молдові. У березні 2014 року правили до 180 гривень за кіло. Торік приймали по 140. На вихідні ціну перекупники спускають, бо більше охочих здати. Люди несуть горіхи, у них заводиться міль. Часто приносять по 2–5 кілограмів. Дехто привозить по 100–120. По Україні ціни різні. У Львові ще можна здати за 100 гривень, у Полтаві — по 80–100. У Європі кілограм здають по 6–10 євро.
Сергій Ткаченко зі Шполи на Черкащині вирощує горіхи. Купує нові сорти.
— 2014 року, коли долар коштував 8 гривень, ці горіхи скуповували по 200 гривень. Дві країни світу весь урожай волоських горіхів експортують — Чилі та Україна. Відповідно 45 тисяч та 85 тисяч тонн. У Чилі це — бізнес, там є плантації. В Україні горіхи скуповують переважно в селян. В інших країнах урожай використовують для внутрішніх потреб. Горіхи — валютна продукція. Долар подорожчав утричі, а перекупники за "метелики" зараз навіть 100 гривень не дають.
Коментарі