В Україні 210 сільськогосподарських підприємств вирощують органічні продукти.
— Їх побільшало в Київській, Чернігівській, Хмельницькій областях. Це невеликі кооперативи. Вирощують ягоди, фрукти, овочі, — каже голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов. — Чимало таких вітчизняних продуктів експортують за кордон. Наприклад, кожну п'яту тонну органічного зерна, яку продають у Німеччині, виробляють у нас.
— В Україні менше одного відсотка родючих земель обробляють за органічними технологіями, — говорить голова Аграрної партії Віталій Скоцик, 44 роки. — В інших країнах органічне виробництво — значна частина економіки. У Німеччині цей напрямок дає майже 7,8 мільярда євро на рік. Таку суму цьогоріч Україна матиме від експорту зерна. При цьому наша держава — один із найбільших його поставщиків на ринки світу.
Український органічний ринок оцінюють у 17 мільйонів євро. Комусь здається, це маленька ніша. З іншого боку — потужний напрямок. Органічне виробництво є бізнесом із філософією, а не чимось тимчасовим. У ньому не можна працювати рік. Виробників стимулюватиме заходити на новий ринок можливість більше заробити. Також це дасть нові робочі місця. Від держави потрібна зрозуміла податкова політика, завершена земельна реформа, система дотацій. Поляк на класичному виробництві отримує дотації 350 євро на гектар. Якщо ж переходить на органічне землеробство — 750 євро.
Органічні продукти вирощують за спеціальними технологіями, які безпечні для довкілля. Вони містять у середньому на 50 відсотків більше поживних речовин. Тому вкрай необхідні в раціоні українців, особливо дітей. Зараз не більш як три відсотки співгромадян постійно купують органічні продукти. У розвинутих країнах їх споживають у середньому 10 процентів населення.
— Цьогоріч продавали органічну пшеницю у Швейцарії по 200–220 євро за тонну. Ціни були нижчі, ніж торік. Але ми заробили на зерні більше, ніж агрохолдинги, — розповідає Валентин Обштир. Він — засновник підприємства "Старий Порицьк" на Волині. Вирощує пшеницю, гречку. Продає сири, масло, мед.
— Собівартість органічної пшениці й звичайної — однакова. А продати її можна дорожче. Найменш вигідне органічне виробництво в тваринництві. Це — товар із великою доданою вартістю. У Європу його ніхто не пустить. Там перевиробництво таких продуктів.
Коментарі