— Після Великодня з 23 соціально значимих видів харчів подорожчали дев'ять. Найбільше — яйця, гречка, картопля, — розповідає Олексій Дорошенко, 43 роки, директор асоціації постачальників торговельних мереж. — У супермаркетах вартість гречки зросла через змову кількох компаній, які торік викупили весь урожай. Тепер диктують ціну на ринку.
Курятина теж дорожчає. Її менше завозять з Європи.
Тверді сири мали б подешевшати. Бо для них закритий російський ринок, Молдова також обмежила поставки української продукції. Але ціни зросли. Єдине пояснення — зменшилося виробництво.
Незрозуміло, чому дорожчають яйця. Великі господарства продають десяток по 6,5–8 гривень. А в супермаркетах їх вартість удвічі-втричі вища.
У травні найбільше подешевшали сало й капуста. Падатиме ціна на сезонні овочі, ягоди. Також — на молоко, бо надої зростатимуть.
Коментарі
1