21-річний Юрій Заріпа працює сомельє — експертом із вина — у винній крамниці "Поляна", що на столичній вул. Глибочицькій. Допомагає покупцям обирати напій.
— Моє завдання — щоб покупець став постійним клієнтом, — каже. — У наш магазин заходять американці, французи, італійці. Найчастіше в нас немає їхньої улюбленої марки вина. Але з назви я роблю висновок, що можна запропонувати на заміну. Для цього треба знатися на різних марках і сортах. У нас у продажу понад тисячу видів вина. Я можу розпізнати до сотні. Запам"ятати смак усіх — нереально. Той самий сорт має відмінності смаку залежно від клімату та ґрунту. Достатньо розумітися на цьому, щоб пояснити чим совіньйон із Франції відрізняється від чилійського.
У магазині майже щодня влаштовують дегустації. Зазвичай Юрій пропонує покупцям два види — біле та червоне вино.
Юрій вчиться на механіка в Інституті харчових технологій.
— Один викладач розповідав про алкогольні напої. Мене зацікавило. Друг тоді працював у супермаркеті. Продавав вино. Я попросився до нього на стажування.
Час від часу влаштовую собі дегустації, щоб смак вина не забути
Потім він пройшов місячні курси у школі сомельє. Заплатив 4 тис. грн. Там учать розрізняти сорти вин за смаком, ароматом і кольором.
— Спочатку я запам"ятав найлегші — шаблі, мерло. Потроху почало відкладатися все більше назв. Але час від часу купую вина, щоб смак не забути. Влаштовуємо собі дегустації з іншими сомельє.
До вино-маркету "Поляна" Юрія взяли після співбесіди. Каже, до них заходять відомі люди.
— Якось впізнав Валіда Арфуша. Але його улюбленого сорту не було. Я запропонував подібне, теж червоне французьке бордо помроль. Воно з двох видів винограду — мерло та каберне фран. Має аромат смородини, полуниці та шоколаду.
В Інтернеті на сайті www.work.com.ua є зо два десятки вакансій для сомельє. Пропонують зарплату до 7 тис. грн.
Коментарі
7