— Есть насекомых для человека — нормально, — каже киянин Дмитро Вовк, 52 роки. — Просто привыкнуть надо. Это среди украинцев предубеждения, что это некрасиво, отвратительно, не вкусно. Ничего подобного — это дело привычки. Плесень на сыре тоже сначала неприятна, а потом привыкаем и любим. Едим мы полезный пчелиный подмор, а это мертвые пчелы. Например, самогонная настройка из личинок восковой моли эффективна от туберкулеза, настойка из тараканов — от болезней почек.
Дмитро 15 років їсть екзотичних комах. Навчився їх вживати в країнах, якими подорожував. Бував у Таїланді, Камбоджі, В'єтнамі, країнах Африки, Південної та Північної Америки.
— Я хімік за професією, але вивчав і біологію. Упевнений, що комахи можуть замінити звичне нам м'ясо. Це ж чистий білок із хітозаном. Останній корисний як противірусний засіб, ще й хрящову тканину в суглобах відновлює. Не треба нам привозити імпортних комах, наша природа ними й так багата. Коників можна їсти, гусінь, що на капусті живе, смажити. Пройшовся лукою із сіткою, і вже повно харчів. Якби у голод люди знали, скільки їжі під ногами, живі б лишилися. Думаю, скоро азіати в Україні ферми заведуть і будуть нас годувати. Комахи ж на смак не гірші за м'ясо. Одні нагадують телятину, інші — курятину. А павуки з Нової Гвінеї — як арахісове масло.
У морозильній камері мандрівник зберігає термітів і черв'яків. У пакетах тримає засушену гусінь, яку купує в Африці. Обсмажує з цибулею і пригощає друзів.
— Знайомі не вірять, що то гусінь. За смаком нагадує бекон. До вареної картоплі подаю скорпіончиків смажених. На смак як насіння.
Із плетеного кошика дістає пляшку з бурою рідиною, на третину порожню. На етикетці — ієрогліфи й цифри.
— Це цікавий напій. Зроблений із цнотливих самців шовковичних черв'яків. Має 34 градуси.
Солодка настоянка лікує стрес. Достатньо робити кілька ковтків на день.
Коментарі