Ексклюзиви
вівторок, 20 серпня 2013 06:15

Один робітник щодня перекладає 3600 пляшок шампанського

Автор: фото: Сергій Анашкевич
  Шампанське на заводі ”Новий Світ” у Криму витримують у підвалах три роки. За цей час його перевертають чотири рази, щоб на стінках не залишався осад
Шампанське на заводі ”Новий Світ” у Криму витримують у підвалах три роки. За цей час його перевертають чотири рази, щоб на стінках не залишався осад

— Наше шампанское выдерживают в подвалах три года. За это время работники берут в руки каждую бутылку около 200 раз. Так нянчат напиток, — каже 47-річний Володимир Сердюк. Вісім років працює на заводі шампанських вин "Новий світ" в однойменному селищі Судацького району Криму. Для туристів щодня проводить екскурсії винними підвалами.

Володимир відчиняє дерев'яні двері. Крутими сходами спускаємося в підвал. Стіни і стеля оббиті дошками, що пофарбовані білим вапном. Опори та ніші для вина зробили з керченського білого каменю. На термометрі весь час не більш як +15°С.

— Підвали розташовані у горі Коба-Кая. Майже половина нижче рівня моря, тому температура завжди стабільна, — розповідає екскурсовод. — Підвали почав будувати князь Лев Голіцин 1878 року. Вирішив заткнути за пояс французьких виробників. Він оселився у Криму. Відкрив невеликий завод шампанських вин. Змушував працівників підривати гори, довбати схили для підвалів. Місцеві не мали для цього потрібної техніки. Голіцин привіз турецьких спеціалістів із буропідривних робіт. Будівництво перших підвалів завершили 1903 року. Їх протяжність сягала 3 кілометрів. Штучної вентиляції у тунелях немає, проте є природні повітряні потоки.

На підлозі штабелями викладені пляшки з шампанським. Вони припали пилом, на жодній немає етикетки.

— Для шампанського використовуємо виноград із Севастополя. Це місто за ґрунтами та кліматичними умовами схоже на французьку Шампань. Там росте виноград Піно, Шардоне, Аліготе. Його збирають вручну в суху погоду, бо роса може знизити вміст цукру у виноматеріалі. Грона ретельно перебирають. Викидають навіть із незначними пошкодженнями. Час між збором та переробкою винограду не займає більш як 4 години. Перевозять його у спеціальних контейнерах. Ягоди мають потрапити під прес неушкодженими. Пресують і подрібнюють виноград за півгодини, щоб скоротити час контакту соку з киснем. Якщо цей процес розтягнути, він потьмяніє, зникне смак та аромат. Шампанське в Новому Світі роблять за класичним способом, що винайшли у Франції 300 років тому. Виноматеріал бродить у пляшках, закритих корками з пластмаси і закріплених залізною скобою. Пляшку витримують три роки. За цей час кожну перевертають чотири рази, щоб осад не прилипав до стінок. У середньому один робітник щодня перекладає 3600 пляшок.

Після витримки напій звільняють від осаду — різко відкорковують. Володимир каже, під тиском газу він вилітає з ємності.

— Пляшки без осаду відправляють на дозування лікером. Він надає шампанському солодкості, м'якості, доповнює букет. Пляшки затикають новими корками і закріплюють музле — уздечками з дроту. 10 днів витримують при 17 градусах. Пляшки оформлюють — горло покривають фольгою, наклеюють етикетку і відправляють у магазини.

На заводі щороку випускають 2 млн пляшок шампанського. Працюють 300 робітників.

— Пропонуємо 11 марок шампанського і шість ігристих вин. У підвалах зберігають ексклюзивну марку шампанського "Дейчевский брют" 70-річної витримки. Його випустили на честь 70-ліття народного депутата Бориса Дейча. Також є пляшки із зображенням президента Віктора Януковича. Етикетка синього кольору з написом "Янукович — наш президент". Зробили його напередодні виборів.

Розповідають, кілька років тому один робітник заблукав у підвальному лабіринті. Його знайшли за три дні. Він сказав: "Вижив, бо навкруги було багато вина".

 

6-річна дівчинка перепробувала всі вина

Екскурсія на завод і дегустація шампанських вин коштує 150 грн.

— Торік у нас було 36 тисяч туристів, — розповідає Володимир Сердюк. — Показуємо всі етапи виробництва. Потім запрошуємо на дегустацію. Пропонуємо спробувати шість видів шампанського. Навіть діти у захваті від такої екскурсії. Якось 6-річна дівчинка прийшла з мамою. Від дорослих не відставала — скуштувала всі вина. Потім заснула в автобусі.

Туристи сідають за стіл із дубових бочок. На кожній горить свічка.

— Температура шампанського має бути не вище 5-7 градусів. Тоді в пляшці буде менший тиск і корок не вистрелить. Крім того, за такої температури краще розкриваються смак та аромат. Пляшку треба відкорковувати беззвучно й акуратно, щоб не лилася піна. Келих злегка нахиляють і невеликою цівкою наповнюють на три чверті. Перед вживанням оцініть гру бульбашок, на кілька секунд затримайте дихання і вдихніть аромат.

Зараз ви читаєте новину «Один робітник щодня перекладає 3600 пляшок шампанського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути