На Сорочинський ярмарок у Миргородському районі Полтавської області приїхав професійний поїдач Ренді Сантел. Сам він себе називає "Світовий поїдач", подорожує країнами та їсть на швидкість національні страви. Борщ для нього зварила мешканка села Великі Сорочинці Наталія Демченко.
Про це кореспондент Gazeta.ua дізнався під час візиту на Сорочинський ярмарок.
Ренді Сантел завітав на захід без попередження. Для оргкомітету це стало несподіванкою.
"Вони ввечері 21 серпня звернулися до ярмаркому, а в оргкомітеті повідомили мене. Ми зустріли Ренді та його знімальну групу на головній алеї. Там дізналися, що він планує знімати своє шоу. Домовилися за місце і час - 22 серпня на Садибі Хіврі удень під час розважальної програми", - розповів головний режисер Сорочинського ярмарку Олександр Князь.
Того вечора Ренді Сантел зняв відео про свою прогулянку ярмарком, світлину виклав у профілі в інстаграм з таким підписом: "А я зараз в Україні з нашими дивовижними друзями. Сьогодні ввечері ми на українському фестивалі в Полтавській області, де завтра я проводитиму веселе шоу з українською їжею. У нас сьогодні ввечері смачні страви та напої".
Для шоу "Виклик їжі" замовили: 1 л борщу, по кілограму вареників і шашликів, а також 1 л узвару. Утім, каже Олександр Князнь, в останній момент узвару на ярмарку не знайшли. Тому замінили напій холодною мінеральною водою без газу. Страви для шоу оплатило товариство "Сорочинський ярмарок" - їм, каже Князь, не пропонували компенсувати витрати.
Вареники з капустою та шашлик купили в підприємців, що годують гостей ярмарку на фудкорті. Борщ готувала місцева мешканка. Наталія Демченко працює в селі Великі Сорочинці вихователькою в дитячому садку. І лише один тиждень на рік перетворюється на кухаря.
"Вона багато років годує нас, оргкомітет ярмарку. Ми телефонуємо, замовляємо страви - складаємо меню колегіально. Вона готує дуже смачно, і порції великі. Тому про борщ зателефонував одразу їй. Вона якраз доварювала", - пояснив головреж.
Сама Наталія Демченко не знала, для кого готувала страву. Каже, їй замовили - вона приготувала, та й усе. Особисто зустрітися з нею кореспонденту Gazeta.ua не вдалося - жінка повідомила, що не має ані хвилинки часу, бо готує вечерю. Говорили телефоном, у трубку було чутно, як смачно шкварчать на пательні відбивні. Їх, каже жінка, замовляють найчастіше. Розповіла рецепт борщу. Головний секрет - баланс смаку і вчасно додане вершкове масло з часником.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавський кухар поділився рецептом шпундри з "Енеїди"
Самому Ренді Сантелу борщ вочевидь сподобався. За шоу спостерігали гості ярмарку та артисти на сцені. "Світовий поїдач" описав враження так:
"Сьогодні я зробив дуже веселу та смачну виставку традиційного українського харчового "виклику" на щорічному Полтавському фестивалі у Великих Сорочинцях, Україна. Я з'їв 3 кг їжі, у тому числі 1 кг шашлика, 1 кг вареників та 1 літр борщу. Відео буде дивовижним, оскільки в Україні немає правил щодо використання безпілотників, ха-ха, а за мною позаду була група українок, які співали та танцювали. На це все пішло близько 25 хвилин, щоб закінчити все, і на диво майже всі люди залишилися весь час спостерігати. Дякую, сьогодні їжа була смачною, і це було чудово зустріти всіх після виклику", - написав Ренді.
Україна стала 34-ю країною, яку відвідав Ренді Сантел. Він провів 777 змагань із поїдання великих страв на швидкість. Шоу в Сорочинцях стало 778-м.
Унікальну слащону готують у селищі Опішня Зіньківського району Полтавської області. Попри "солодку" назву, страва насправді солона, її їдять із борщем.
Коментарі