У Вінниці 29 червня о 14:00 відкрився щорічний фестиваль польової кухні, присвячений пам'яті вінничанина Тараса Сича. Він працював кухарем на сході України. Загинув 3 роки тому.
У центральному міському парку на фонтанній площі готують на вогні уху, борщ та кашу в казані. Родзинкою фестивалю є смажений кабан.
Фіналіст проекту "Майстер-шеф" Ігор Масевич цього року смажить рибу на вогні та домашні хот-доги з рибою, морквою і часниковим соусом. Біля столику зібралась чимала черга.
"Цього року Ігор сам зателефонував і забронював місце на фестивалі. Готуємо страви такі, як у бійців на війні. Хочемо нагадати людям, що війна ще не закінчилась і бійці продовжують гинути. Хоч у такий спосіб ми можемо долучитись до подій на сході", - каже один з організаторів фестивалю Євген Майданик.
На території знаходиться шість польових кухонь. Серед яких військові, поліція, служба міністерства з надзвичайних ситуацій, організація воїнів-афганців,ГО "Паросток", ГО "Мольфар"
"Маємо надію, що наступного року виручені гроші підуть на відновлення і розвиток сходу нашої країни", - каже Євген Майданик.
Поруч зі сценою стоять намети з грузинською кухнею. Тут готують шашлик, овочі-гриль, лаваші, смажену картоплю та салати. 100 грамів шашлику коштує 50 грн. Лаваш з сиром сулугуні - 30. За 100 грамів картоплі треба заплатити 20 грн.
Цьогоріч представлені військові виставки. Серед них виставка музею повітряних сил України, присвячена фестивалю. Кожен бажаючий може прийти і приміряти військову каску, навчитися розбирати автомат Калашникова і сфотографуватися біля військового автомобіля БТР.
"На фестиваль ходжу щороку. Вже встигла скуштувати смаженого кабанчика. Трохи пересолили", - каже 35-річна вінничанка Олена (прізвище просить не називати).
На сцені виконують українські пісні оркестр національної гвардії, оркестр міністерства з надзвичайних ситуацій та ансамбль афганців.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борщ-уха та кава на піску: як пройшов фестиваль польової кухні
Тарас Сич - солдат Збройних сил України. Брав участь у подіях Революції Гідності. До добровольчих формувань пішов з Майдану. Кухар 25-го окремого мотопіхотного батальйону. Допомогав пораненим, зброю до рук не брав принципово. Харчі для бійців готував 3 рази на день — один — для 37-ми чоловік. Загинув 13 лютого під час мінометного обстрілу терористами біля Дебальцевого — снаряд розніс кухарський намет. 27 березня 2015-го з Тарасом попрощалися у Вінниці, похований на Центральному міському кладовищі, Алея Слави.
Коментарі