
Щоб насіння швидше проросло і дало сильні здорові паростки, його часто замочують перед висіванням.
Але не всі культури цього потребують.
Деякі види насіння отримають користь від замочування у воді чи спеціальних розчинах, тоді як інші можуть навіть постраждати від зайвої вологи.
Розповімо, яке насіння варто замочувати перед посадкою.
Яке насіння потрібно замочувати перед посадженням
Насіння помідорів перед посадженням бажано не лише замочити, а й загартовувати. Перед висадженням в ґрунт для загартовування насіння поставте в холодильник, а потім потримайте за кімнатної температури.
Перець потрібно обов'язково замочити. Якщо перець завчасно не проростити, перші сходи з'являться не раніше ніж за 20 днів.
Селеру, петрушку, моркву перед посадженням потрібно покласти в тканинний мішечок та промити гарячою водою протягом 20 хвилин. Потім залишити на кілька днів у вологому мішечку, а після цього висушити та посадити в ґрунт.
Огірки, гарбуз, кабачки та патисон потрібно пророщувати, щоб підвищити шанси схожості.
Буряк замочують та пророщують, якщо посів пізній, коли земля вже добре прогрілася. Щоб посіяти буряк навесні, насіння не потрібно замочувати, воно повинно бути сухим.
Горох, квасолю, боби, також, не потрібно пророщувати при ранній посадці, а при пізній краще проростити.
Як замочувати насіння перед посівом
Для замочування можна використовувати очищену воду, а для забезпечення появи швидких сходів можна додавати біостимулятори росту.
Краще не занурювати голе насіння у воду, а загорнути його перед цим у серветки або фільтрувальний папір, із доступом повітря та світла.
Насіння необхідно залити водою так, щоб рідина покрила тканину із посівним матеріалом.
Оптимальна температура води +25…+27°C, але не менша +20°С.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виростити соковитий солодкий перець: ці правила догляду допоможуть зібрати небувалий врожай
Для створення парникового ефекту місткість потрібно накрити харчовою плівкою або склом.
Місткість з насінням рекомендується розмістити в темному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені.
Розчин для замочування необхідно міняти кожні 4-5 годин.
Час замочування насіння залежить від культури, що вирощується. Насіння кропу, цибулі, петрушки та моркви замочують 48 годин, насіння кабачків, буряків, огірків, кавуна, капусти, томатів - 17-18 годин, а ось горох і квасолю достатньо замочувати 12-15 годин.
Яке насіння не треба замочувати
Городники вважають, що не потрібно замочувати насіння салатів, капусти, брукви та ремонтантної суниці. Посів ремонтантної суниці здійснюється через розкладання насіння на поверхні землі.
Якщо ваша розсада почала в'янути, не поспішайте викидати її. Рослини ще можна врятувати. Часто причиною є нестача поживних речовин або неправильний догляд.
Щоб швидко відновити рослини, спробуйте перевірений бюджетний спосіб. Потрібна бурштинова кислота, яка стимулює ріст кореневої системи. Це особливо важливо для розсади, яка переживає стрес від пересадки або несприятливих умов.
Коментарі