63-річний Володимир Розум із Тернополя — член Клубу органічного землеробства. Облаштував теплі грядки на шкільній ділянці с. Плебанівка Теребовлянського району Тернопільської області. Вирощує на них екологічно чисті продукти, заощаджуючи кошти, сили та час.
Ширина грядки — 1,2 м, доріжки з обох боків по 60 см, довжина — довільна.
"Посередині грядки мотикою слід прорити рівчак завглибшки 25 сантиметрів. Закласти на дно органіку: сіно, солому, гілки дерев, листя, бур'ян. Вони виділятимуть вуглекислий газ, що живитиме рослини," — розповідає чоловік.
Зверху грядку добре мульчують. Щоб закладене знизу ферментувалось, поливають розчином органічних біодобрив, підживлюють ЕМ-бокашами чи трав'яними настоями з ЕМ-мульчі й ЕМ-екстрактів. Для захисту від шкідників обробляють розчином Метаризину — 100 мл на 10 л води. Утворюється шар гумусу, що акумулює поживні речовини та вологу, розпушує ґрунт.
Читайте також: Добриво біогумус роблять з кухонних відходів
Культури висаджують з двох сторін закладеного органікою рівчака на гребенистих кормових грядках.
Доріжки засівають сумішшю високорослих сінокісних трав: райграс, вівсяниця, тимофіївка, конюшина. Підкошуючи їх, мають мульчу, що утримуватиме вологу, пригнічуватиме ріст бур'янів.
Облаштовувати грядки починають, як зійде сніг.
"Такі рослини не треба ні підживлювати, ні поливати, — зазначає землероб. — За сезон збираємо по два повноцінних екологічно чистих урожаї. Овочі значно більші за розміром, ніж на звичайних ділянках. Метод робить землю родючою, відновлює її."
Коментарі