Виноградні новинки привертають увагу не тільки колекціонерів, а й пересічних людей. Хтось садих їх на дачах, хтось пробує на смак. Залежно від нього - їсть сирим, або пускає на вино.
1. Одним із поважних є сорт Дубовський рожевий. Його ягода велика, краплеподібна, солодка, з однією зерниною. Зовні рожева, а всередині — біла. Півторакілограмові грона дозрівають на початку серпня.
2. Виноград Чорний дзьобик має ягоду, як дзьоб у пташки. Хрустить при прокушуванні. Але хоч яка налита, шкірка не тріскається. Чорний дзьобик — гібридна форма винограду селекції Капелюшного. Дозріває за 80 днів. Грона важать 800–1200 г. Тиждень тримаються на гілці без осипання.
3. Із темних сортів має ще виноград Ася з півметровими гронами. Ягоди краплеподібні вагою 20 г. М'якоть солодка, з легкою кислинкою, має кісточки. Дозріває за 130 днів у другій половині серпня.
4. У винограду сорту Отаман ягоди нагадують перепелині яйця. Дозрівають за 140 днів після появи листя. Гроно важить 900–1100 г. Ягоди м'ясисті й соковиті. Шкірка така міцна, що оси не можуть її прогризти. Добре переносить транспортування.
5. Виноград Аркадія для мене еталон з-поміж сортів. Має жовті овальні ягоди з кісточками. Грона виростають більші 2 кг. Солодкі, наче груша.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкрили секрет створення винограду
Щоб виноград добре родив, проріджують пагони на кущі. А на молодій лозі — грона, залишають 5-6. Рослина не зможе більше живити, ягоди будуть дрібні й кислі. На тиждень довше дозріватимуть.
Найбільша помилка садівників — не підв'язують лозу. Так верхні два-три вічка сильно поростуть, а нижні не прокинуться. Будуть слабкі й не дадуть урожаю. Знизу повідростають пагони по 10 сантиметрів, як тонкі сірники, із дрібними гронами. Прив'язують горизонтально до натягнутого дроту. Так вічка виростають приблизно в однакових умовах і підвищується врожайність.
Кожен фермер, чи просто господар розуміє і знає про проблему бурянів. Зайва рослинність може помітно нашкодити врожаю і вкрай зіпсувати його. Тому часто, щоб цього не трапилось використовують різноманітні пестициди. Вони борються зі шкідниками, але водночас польові культури отримують стрес від токсикації. Незалежно від зон і кліматичних умов вирощування, всім рослинам треба своєчасне підживлення для прискорення вегетації, зміцнення організму і вищої продуктивності.
Коментарі