Новинкою в українських садах є кизил коуза чи суничний. На дереві ростуть червоні плоди подібні до вишні, але колючі. Дозрівають у вересні, за це їх називають осінніми суницями.
Оболонка плоду нагадує яєчну шкаралупу. Вона міцна, але тріскається при натисканні. Під оболонкою — кремоподібна,солодка м'якоть із фруктовим ароматом.
Про це розповідає В'ячеслав Францішко із Кам'янець-Подільського на Хмельниччині.
"Якщо вчасно не зібрати врожай — він забродить. Про це свідчить зміна кольору. Такі ягоди стають фіолетові", - розповідає спеціаліст.
Бувають сорти Голд стар, Сатомі та Мілкі вей.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкрили секрет, як виростити золоту ягоду
На початку осені щеплюють суничний кизил. Тоді якраз сповільнюється сокорух. Для цього потрібні сіянці, що виросли під деревом.
Сокорух має бути, але не такий активний. Якщо буде забагато, то забродить прямо на дереві. За цим треба слідкувати. Вранці зробити в гілці надріз і пробувати відділяти кору. Якщо не виступає сік, можна щепити.
Зрізати визрілий пагін кизилу з брунькою. На сіянці зробити надріз і відділити кору. У те місце поставити зрізаний пагін із брунькою і замотати прозорою плівкою.
Навесні пересадити кущ на постійне місце, захищене від холодних вітрів.
Нові сорти фруктів та ягід завжди привертають увагу. Хтось вирощує їх просто для колекції, а хтось для непоганого заробітку. Наприклад,ожина. Її в Америці та Європі називають королевою ягід. З квадратного метра можна зібрати більше, ніж суниці, малини чи смородини.
Новинками ожини є американські сорти Фрідом і Тревел. Вони дають два врожаї — у липні та вересні.
Коментарі