Через зміни клімату лохина перестала бути мрією. Це найдорожча ягода серед тих, що вирощують в Україні. В середньому коштує до 200 грн/кг.
Тепер її можна вирощувати самому і кущ порадує пишним врожаєм.У ягоди немає ні хвороб, ні шкідників. Головне — правильно посадити й не дати засохнути у спеку.
На початку вересня визрівають живці і гарно приймаються до холодів. Вони спочатку дозрівають під фітолампою, а потім переселяю в теплицю. Вона в мене не опалюється, тому рослини поступово звикають до температури.
Про хитрощі розмноження розповіла садівник Наталія Савельєва, з міста Городок Львівської області.
1. Треба зрізати з визрівшого пагона живець висотою 10-15 см. Посадити в горщики, накрити поліетиленовою плівкою та поставити під лампу на 1,5 місяці.
2. Перенести в холодне приміщення і весною розсадити на постійне місце.
3. Викопати яму метр на метр. Таку ж зробити і глибину. Туди насипати привезений з хвойного лісу верхній шар ґрунту.
"Така підготовка підкислює землю і рослина росте, як на дріжджах. Свіжа тирса не підходить, бо втягує всі поживні речовини з кореня рослини. Далі вже раз на рік підсипаю під кущі по два відра хвої. Цього буде досить для повноцінного росту і без всіляких так добрив. Я от ялинку після Нового року рубаю та підсипаю в садок і добре", - уточнює жінка.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали рожеве міні-ківі, яке пахне ананасом
Лохина починає плодоносити на третій рік з червня до вересня. Спочатку дає по кілька ягід, а з кожним роком усе більше.
За сезон з одного куща збирає по 6–7 кг, але достигають нерівномірно.
На виставці-конференції "Золоте гроно України 2019" визначили цьогорішнього рекордсмена. Ним стало гроно винограду Кишмиш Геліодор вагою 5,5 кг. Виростив його Дмитро Ткаченко з міста Покрова Запорізької області.
Коментарі