— У спеку в корів падають надої. Відновлюються від концентрованих кормів. Це висівки, кукурудзяна дерть, макуха. На кожен літр надоєного молока треба давати 100 грамів таких кормів, — розповідає Віктор Олешко, 54 роки, зі Славути Хмельницької області.
Молочність корови визначає не тільки літраж молока, а й його жирність. Для цього важливі грубі корми. Їх має бути не менше 1,5 кг на 100 кг маси тварини на добу. Тоді в шлунку активно розвиваються мікроби, важливі для бродіння. За його рахунок утворюється молочний жир. Інакше жирність молока падає і воно стає "рідким". Найкращим грубим кормом вважають сіно із конюшини й тимофіївки, люцерни й райграсу, вики, або горошку, і вівса.
— Зв'язок між оцтовою кислотою та жирністю молока особливо помітний при переході зі стійлового утримання корів на пасовище. Тоді тварини споживають молоду траву без підгодівлі грубими кормами. А якщо перегодувати цукровими кормами, то корова може навіть здохнути. Наприклад, як дати 15 кілограмів цукрових буряків за один раз, різко зросте рівень оцтової та молочної кислоти. Вони всмоктуються у кров і тварина гине.
Коментарі