понеділок, 26 травня 2014 00:30

Овочі та фрукти із сушарки рік не втрачають смаку й кольору

Киянка 53-річна Лариса Миколайчук від червня до жовтня живе на дачі поблизу Фастова Київської області.

— Раніше тут була тільки кімнатка 1,5 на 1,5 метра. А років за вісім звели будиночок. Перше, що я в ту кімнатку купила, — це сушарка для яблук. Спершу думала, тільки їх сушитиму. А виявилося, туди можна закладати навіть болгарський перець. На зиму насушую лимонів, груш, бананів і динь. Як купила сушарку, чоловік про неї не знав. Працював у Києві, а на вихідні приїхав. Дивиться, а в мене три кіло яблук посушених. Тепер у неї сам гриби закладає.

Сушити овочі та фрукти починає в червні. Каже, тоді на зиму має запас вітамінів.

— Першим ділом насушую яблук, тоді абрикосів. Це свої, із саду-городу. Узимку не треба буде купувати хімію. Як надворі погода хороша, то розвішую фрукти на нитці просто під сонцем. А коли холодно чи дощ, то в сушарку їх. У мене стара модель — яблука для неї слід тонко порізати. А недавно в газеті прочитала, що є набагато новіші. Фрукти й овочі в них можна класти й сушити цілими. У моїй сушарці — вісім лотків, а в сучасних є й по 30. Сусідка купила інфрачервоний пристрій. Нагріває овочі зсередини, тоді ті не псуються цілий рік. Потім складає їх у коробочки, зберігає в холодильнику. Не темніюють, не втрачають колір і смак. В інструкції читала: якщо посушені овочі чи фрукти щільно закрити, аби до них не потрапляло повітря, тоді збережуться два роки.

За вісім років пристрій жодного разу не зламався.

— Аби не було поломок, низ сушарки вистилаю папером, тоді в механізм нічого не потрапить. Спершу сушу на високій температурі, а тоді на низькій. Безперервно увімкненою не тримаю — раз на дві години даю охолонути.

Сушарку легко розбирати і збирати.

— Але краще хай продавець вам ­зайвий раз покаже, як це робити. Беріть моделі з високими піддонами-лотками. В такі зручно класти великі овочі, не розрізаючи. Є з пластику й металу. Пластикова зручніша, бо сильно не нагрівається і переносити з місця на місце неважко. Сусідка розказувала, що груші в металевій з одного боку посушилися, а з іншого майже сирі були.

Зараз ви читаєте новину «Овочі та фрукти із сушарки рік не втрачають смаку й кольору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути