У понеділок у столиці подорожчав хліб. Найбільший місцевий виробник "Київхліб" підняв ціну на "Український столичний подовий" на 68 коп. — до 4,68 грн. Нарізний батон "Київський" коштує на 34 коп. дорожче — 3,84 грн.
— У меня денег было как раз на батон, а где теперь возьму еще копейки? — 75-річна Анна Сергіївна 12 листопада близько сьомої вечора у гастрономі по вул. Генерала Вітрука свариться з касиркою. Їй не вистачає на батон за новою ціною.— Могли хоч би об'яву повісити про підняття.
— Завтра донесете копійки, — касирка дає їй батон. — Ціни не ми підняли. Приїхала машина, і сказали, що або так продаєте, або ніяк.
— Подорожчали не соціальні сорти, а комерційні, — коментує Микола Верницький із консалтингової компанії "Проагро". — Соціальними є батон "Нива", хліб "Український домашній", "Богданівський", "Печерський", "Арнаут" і "Пшеничний традиційний". Їхня вартість залишилася на попередньому рівні.
"Український домашній" продають по 3,1 грн, батон "Нива" по 3,4 грн. Стільки ж ця продукція коштувала півроку тому. Ціну контролює уряд.
Комерційні сорти хліба дорожчатимуть і надалі, адже у вересні тонна пшениці зросла із 1,6 тис. грн до 2,1.
— Справа не тільки в зерні. Складники для виробництва хліба теж дорожчають — дріжджі, яєчні компоненти, цукор. Що три місяці піднімають розцінки на комунальні послуги, бензин, потрібно підвищувати зарплату працівникам хлібокомбінатів. Тому хлібобулочна продукція не може коштувати стільки, як два роки тому. Не виключаю, що після Нового року вона подорожчає ще на 15 відсотків.
Коментарі