Керівник Росспоживнагляду Геннадій Оніщенко підписав документи про вилучення з продажу та заборону ввозити до Росії сири трьох українських виробників — "Прометей" із Чернігівської області, "Пирятинський сирзавод" та "Гадячсир" із Полтавщини.
Раніше Росспоживнагляд неодноразово заявляв про погіршення якості українських сирів, зокрема через використання пальмової олії.
Така заборона коштуватиме українським виробникам п'ятої частини всього виробництва, кажуть у національній асоціації молочників.
— На російський ринок з України надходить приблизно 65 тисяч тонн твердих сирів, — говорить 62-річний Олександр Горобець, колишній прес-секретар Міністерства сільського господарства. — Ці три підприємства постачали понад 32 тисячі тонн сирів. Тобто практично половину від усіх, що експортували у Росію.
Із початку сирних непорозумінь між Україною та Росією до Укрметртестстандарту за експертизою звернулася більшість підприємств, до яких Москва мала претензії. Дослідження довели якість вітчизняних сирів.
— Пальмову олію в харчовій промисловості не заборонено використовувати, — каже 28-річна Марина Спіцина, дієтолог зі столичного інституту ім. Шупика. — Але виробник обов'язково має вказати на упаковці, що вона міститься у продукції. За технологією в сирі не може бути пальмової олії. Якщо, окрім тваринних жирів, виробник додає рослинні, то це сирний продукт.
Коментарі