середа, 21 березня 2012 06:15

"От вона — ковбаса. Справжня, без всякої там сої"

"От вона — ковбаса. Справжня,  без всякої там сої"

На початку березня в Україну тимчасово заборонили ввозити м'ясні та молочні вироби з Білорусі. У м'ясі запідозрили африканську чуму. А в молочних продуктах виявили забагато антибіотиків — пеніциліну, тетрацикліну. Заборону можуть зняти, якщо Мінськ виправить ситуацію із якістю.

У магазині "Продукти із Білорусі" на столичній вул. Підлісній у Києві у черзі стоять четверо.

— Дє ваше молоко? — запитує у продавщиці чоловік, років 70, у невеликому сірому капелюсі. Тримає скручений білий пакет із написом "Черновецький".

— Та не пускають, — відповідає продавщиця, набирає в кульок печиво правою рукою, зап'ястя лівої — у гіпсі. — Своє прийдеться пити, з пальмовою олією. А згущенка ще є. З нею вафельні торти набагато смачніші, ніж з нашої. Вона, як та, що при Союзі була, жовтувата.

Бляшанку зі згущеним молоком продають по 14 грн. 200-грамові шоколадки від 15 грн, ковбаси — від 140 грн/кг. У холодильнику рідко розставлені пластикові пляшки із йогуртом по 12 грн.

— Я із Мінська, — заходить до крамниці 29-річний Денис Бабук, співвласник магазину. Вмикає пультом кондиціонер. — Приїхав в Україну, а тут немає смачної вареної ковбаси, солодощі всі з пальмовою олією, молоко має інший смак. Вирішив зайнятися продажем білоруських продуктів.

Через заборону Денис Бабук втрачає до 50% прибутків.

— Молоко купували найбільше. Зараз люди залишають нам номери своїх мобільників, щоб ми телефонували, коли з'явиться. У білоруських продуктах здебільшого натуральні складники, — Денис бере з холодильника палку ковбаси "Свиная. Гродненский мясокомбинат" по 140 грн/кг. Зачитує склад. — Свинина, сіль харчова йодована, регулятор кислотності, часник, прянощі, стабілізатор кольору.

— Зважте мені 200 "Російського молодого" і 300 "Дохторської", — просить львів'янин Олег Оприск, 68 років.

У понеділок, 19 березня, стоїть біля кіоску з написом "Білоруські продукти" у Львові біля Привокзального ринку.

— Я тут всьо беру. І молоко, і ковбаси, і сири. Як уперше попробував білоруську "Дохторську", чуть не зомлів. От вона — ковбаса. Справжня, без всякої там сої. Ще за Союзу таку добру робили. Лукашенко тримає всьо під контролем. Не те шо наші ахламони. Їм би тіко грошей на людскому здоров'ї заробити.

Крамниці, що торгували білоруськими харчами, почали закриватися.

— Після 8 березня перестали працювати 200 магазинів по Україні із 320, — каже 35-річний Вадим Попов, який торгує білоруськими товарами у Києві.

Із чого робили варену ковбасу

За радянським держстандартом 23670-79 від 1981 року 100 кг вареної ковбаси містить:

• яловичина жилована вищого ґатунку — 25 кг

• свинина жилована напівжирна — 70 кг

• яйця курячі або меланж — 3 кг

• молоко коров'яче сухе незбиране або знежирене — 2 кг

Спеції та інші складові:

• сіль поварена харчова — 2090 г

• нітрит натрію — 7,1 г

• цукор-пісок або глюкоза — 200 г

• мелені горіх мускатний або кардамон — 50 г

Зараз ви читаєте новину «"От вона — ковбаса. Справжня, без всякої там сої"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути