"Раніше купували переважно дешевші чаї, — розповідає Жанна Браславець, 48 років, продавець-консультант вінницького магазину "Чай. Кава". — Зараз люди хочуть спробувати щось дійсно хороше, ексклюзивне та якісне".
Жанна Володимирівна працює в магазині 10 років. Каже, популярність чаю сезонна: улітку більше беруть зелений, узимку — чорний.
— Зеленого чаю стали взагалі пити більше. Розчинна кава з кожним роком втрачає прихильників. Люди спочатку п"ють просто хорошу розчинну каву. Потім купують усе дорожчу і, врешті-решт, переходять на натуральну.
Найбільше коштують колекційні чаї: білий "Кольца Джейд" — 120 грн за 100 г, чорний "Золотая улитка" — 70 грн. 100 г кави "Нікарагуанський марагоджайп" і "Танзанійський Кіліманджаро" обійдуться в 45 грн.
— Узагалі хороший чай зараз коштує від 16 до 22 гривень за 100 грам, — каже продавщиця. — Елітні плантаційні — 40 гривень. Щоб вибрати хороший чай без штучних ароматизаторів, треба читати склад на упаковці. Якщо пишуть, що ароматизатор ідентичний натуральному, значить, він не натуральний. Жоден виробник чаю не робить таємниці з того, який ароматизатор використовує: натуральний чи штучний.
У Вінниці з"явилася зернова кава зі смаками шоколаду, крему та вишні. Її також ароматизують синтетичними або натуральними маслами.
— Кава, ароматизована натуральними маслами, буде вдвічі дорожчою за синтетичну. 50 грамів коштуватиме від 30 гривень.
У Вінниці три оптові бази, з яких чай і каву розвозять у всі супермаркети та магазини міста: дві в мікрорайоні Тяжилів, одна — на вул. Шмідта.
— Чаї прибувають великими партіями в Київ і Дніпропетровськ, а там їх перефасовують, — розповідає товарознавець однієї з баз, індус Едік, 27 років. — З усіх сортів чаю, які продають в Україні, тільки три або чотири дійсно фасують у країні-виробнику. "Хейліс" і "Ділмах" пакують у Шрі-Ланці. У Китаї — декілька сортів "Ґрінфілду". "Ліптон" — індійський чай, але перефасовують його в п"яти країнах світу.
Те, що чаї в пакетиках дорожчі за розсипні, узагалі парадокс
Найбільше Едіка в Україні вразив чай у пакетиках:
— Один і той же чай, наприклад "Батік крупнолистовий", є розсипний і в пакетиках. Ну як може бути чай у пакетиках крупнолистовий? У пакетиках — це подрібнене старе листя. Чим старший листок, тим гірша його якість. Найдорожчим і найякіснішим є молоде чайне листя. А те, що чаї в пакетиках у вас дорожчі за розсипні, узагалі парадокс.
Едік уперше спробував чай в індійській армії у 18 років. До повноліття батьки не дозволяли його пити.
— Я з традиційної сім"ї, — розповідає. — У нас завжди було так: чай для тата і мами, а ми поки що не доросли. Кажуть: ти маленький, тобі ще рано. Закінчиш школу, тоді пий скільки хочеш. В Індії не п"ють чай із солодким, як у вас. А навпаки, з чимось солоним або гострим. Люблять чай із молоком, туди кладуть прянощі: кардамон, коріандр.
До чаю додають прянощі
У вінницькому клінічному центрі "Аюрведа" радять підбирати чаї за конституцією тіла.
— За аюрведою (давня індійська наука про довголіття. — "ГПУ") є три типи людської конституції: Вата, Піта і Капха, — розповідає спеціаліст центру Людмила Смірнова, 43 роки. — Вата — це високі, худі, тонкокості люди, із сухою шкірою, швидкою мовою. Піта — це все середнє: чітка, конкретна мова, дисципліна. У таких людей є ластовиння, вони часто пітніють, бо їм жарко. Імпульсивні, темпераментні. Капхи — низькі ширококості люди, часто товсті. У них товста шкіра, із запаленнями. Вони повільні, мляві, сонливі. У кожен чай ми кладемо інгредієнти, які допоможуть заспокоїти людину чи навпаки тонізувати. Для Вата-чаю беремо імбир, фенхель, солодку, мускатний горіх, тмин, глютомансію. Ці прянощі допомагають людині заспокоюватися, імбир покращує кровообіг. Вати часто мерзнуть, тому цей чай зігріє їх. Піта-чай — це імбир, коріандр, барбарис, куркума, джатамансі, м"ята. Він охолоджувальний, стабілізує нервову систему. Куркума очищує кров і стимулює ріст її здорових клітин, відновлює клітини печінки. Для Капха-чаю використовуємо прянощі, які допомагають розрідити та вивести слиз з організму, оскільки в таких людей його збирається багато. Кладемо корицю, кардамон, коріандр, багато імбиру.
Коментарі