У Німеччині на 80-му році життя помер винахідник шаурми Кадір Нурман. Турецький імігрант вигадав страву швидкого споживання донер кебаб, в арабському варіанті шаурма 1972-го.
Почав з того, що заснував невелику ятку та продавав запечене м'ясо із салатом у приплюснутій булочці в Західному Берліні. Страва швидко стала популярною. Берлінці купували її вдень, щоб швидко поїсти, та ввечері як закуску до алкоголю.
Винахід Нурман одразу не зареєстрував. Винахідником шаурми його визнала Асоціація турецьких донерів лише 2011 року. Тому відсотків від продажів усіх донер кебабів він не отримував.
Яток із турецькою шаурмою у Німеччині майже 16 тис., зокрема 1 тис. у Берліні. В інтерв'ю німецькій газеті "Франкфуртер Рундшау" Нурман розповів: не задоволений тим, що в сучасній шаурмі забагато інгредієнтів.
Крім нього, на винахід претендували й інші турки. Серед них емігрант Махмут Агун, який заявив, що він вперше зробив кебаб 1971 року.
Коментарі