вівторок, 26 березня 2019 01:36

Як вибрати правильну оливкову олію
6

  Правильно вибрати оливкову олію допоможе і її колір: чим темніша олія, тим більш зрілі оливки в ній, зелений колір вказує на холодний віджим. Фото: ua.depositphotos.com
Правильно вибрати оливкову олію допоможе і її колір: чим темніша олія, тим більш зрілі оливки в ній, зелений колір вказує на холодний віджим. Фото: ua.depositphotos.com

Дивлячись на великий асортимент оливкової олії, ми зазвичай губимося, і можемо взяти будь-який товар навмання. Не факт, що олія виявиться якісною. Щоб цього не трапилося, варто лише знати, яку оливкову олію вибрати на салат або жарку, а також бути більш уважним при вивченні етикетки з інформацією про продукт. Існує кілька правил, як правильно вибрати оливкову олію в магазині.

Види олії

Оливкова олія Extra Virgin

Олія найвищої якості, з яскравим насиченим смаком і золотисто-зеленим кольором. Для віджимання беруться тільки неушкоджені стиглі оливки, зібрані вручну. Виготовляється олія шляхом холодного віджиму, а це значить, що всі цінні кислоти залишаються в незмінному вигляді. Кислотність Extra Virgin не перевищує 0,8%.

Оливкова олія Virgin Olive Oil

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Олія холодного віджиму з плодів середнього класу. Смак і аромат вже не такі яскраві, як у попереднього виду, але тим не менш, олія смачна і корисна. Продукт отримують механічними способами віджимання і очищають без додавання хімічних реагентів. Кислотність Virgin Olive Oil не повинна перевищувати 2%.

Оливкова олія Refined Оlive Оil

Олія першого віджиму, яка після пресування піддається процесу рафінації (очищення). Потім його змішують з оливковою олією категорії Extra Virgin. Пропорції виробник вибирає сам, виходячи з характеристик і особливостей тієї чи іншої олії. За своїми смаковими якостями Refined Оlive Оil трохи поступається олії категорії Extra Virgin, але теж містить достатню кількість вітамінів і мінералів. В Європі цей вид є одним з найпопулярніших. Бо вона доступніша за ціною, ніж Extra Virgin, і універсальна у використанні. Рівень кислотності не перевищує 1,5%.

Оливкова олія Olive Pomace Oil

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Олія із макухи оливкових кісточок. Виходить в результаті обробки хімічними засобами. Не має запаху і смаку, а також харчової цінності. У кінцевий продукт додають тільки 10-20% оливкової олії Extra Virgin, щоб стабілізувати смак і знизити кислотність продукту. Рівень кислотності не перевищує 1%.

Не годяться для вживання в їжу оливкові олії категорії Olio Vergine lampante і Olio di Oliva Raffinato - вони призначені для промислового використання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим шкідлива пальмова олія

Яку куди

Для приготування салатів, маринадів і холодних закусок вибирайте нерафіновану олію Extra Virgin: воно збагатить смак ваших страв. Ви можете використовувати цю олію і з натуральними добавками, наприклад, перцем, часником, базиліком або лимоном - це дуже смачно. Для смаження і приготування гарячих страв підійде рафінована олія другого віджиму. Воно маркується як Pomace Olive Oil або Orujo. Незаперечною перевагою олії Pomace є її невисока ціна, а також нейтральний смак і тривалий термін зберігання.

Читаємо етикетку
  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Оливкова олія - не вино. Чим вона "молодша", тим корисніша. Тому насамперед дивіться на дату виробництва та строк придатності. Термін зберігання олії не повинен перевищувати 18 місяців. Правильно вибрати оливкову олію допоможе і її колір. Він залежить від процесу дозрівання оливок: чим темніша олія, тим більш зрілі оливки в ній. Зелений колір вказує на холодний віджим. Упаковка такої олії повинна бути скляна і трохи затемнена ─ оливкова олія боїться сонячних променів. По можливості вибирайте оливкову олію з максимально повним зазначенням складу. У ньому не повинно бути слів "mix" або "mixed" - така олія належить до змішаних продуктів.

Розсекречуємо шифри

На упаковці олії Extra Virgin можна зустріти абревіатури DOP, IGP і BIO.

DOP (Denomimazione di Oridine Protetta) означає, що олія має "захищений регіон походження". Тобто оливки для цієї олії були вирощені і зібрані в конкретному регіоні. У цьому ж регіоні олія було і віджата.

IGP (Indicazione Geografica Protetta) говорить про те, що процес виробництва проходив під жорстким контролем. При цьому частина процесу була реалізована за межами позначеного регіону.

BIO гарантує покупцеві 100% натуральність. Це означає, що при виробництві олії не використовувалися синтетичні добрива, гормони росту і пестициди. Так само даний сертифікат дає гарантію, що в олії відсутні барвники, підсилювачі смаку, харчові добавки і генно-модифіковані продукти.

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Важливі нюанси

Одним з якісних показників оливкової олії є її кислотність. Рівень кислотності означає вміст олеїнової кислоти в 100 г продукту. Чим нижче природна кислотність оливкової олії, тим вище її якість. Масло Extra Virgin повинно мати рівень кислотності не більше 0, 8%. Кислотність олії Virgin не повинна перевищувати 2%, а рафінованої оливкової олії - 1,5%.

Ви купили оливкову олію, а вона злегка гірчить? Це нормально, оливкова олія дійсно гірчить. Більш того, якщо продукт має легку гіркоту - ви купили справжню олію з оливи холодного віджиму.

Зберігання

Оливкова олія - продукт, що швидко псується. Після відкриття, її потрібно зберігати не більше місяця, а краще три тижні. Ідеальне місце для цього - кухонна шафка з непрозорими дверцятами. Якщо пляшка, в якій ви зберігаєте олію, зі світлого скла - перелийте олію в затемнену тару або оберніть пляшку фольгою. Якщо ви купили олію в жерстяній банці, її також краще перелити в посуд з темного скла. Зберігайте олію при температурі не більше +25 градусів.

Грецька оливкова олія - дуже яскрава і насичена на смак, який відрізняється присутністю медових нот і трохи фруктових ароматів. Іспанська олія володіє різким ароматом і гіркуватим, ніби перцевим смаком. Вона більше за інші нагадує смак самих оливок. Для цього іспанці часто змішують відразу кілька сортів оливок. Італійська оливкова олія м'яка, трохи солодкувата на смак, з ледве відчутним запахом трав. Саме в Італії виробляють олію з додаванням різних прянощів і спецій - базилік, орегано, чилі, розмарин, часник та інші ароматні добавки.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати правильну оливкову олію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути