Одна з улюблених страв грузинської кухні у українців - це, звичайно ж, хачапурі. Іноді так хочеться купити цей спокусливий корж і з задоволенням його з'їсти. Але хачапурі можна приготувати і вдома.
Є сотні різноманітних рецептів хачапурі, за якими можна приготувати смачний корж з сиром. Деякі з них і зовсім виключають сир, замінюючи його на м'ясо. Але ми хочемо поласувати більш звичним варіантом хачапурі. Для нього варто вибрати сир сулугуні або ж адигейський, щоб добре відчувати солоний смак. Також можна взяти і бринзу.
Інгредієнти:
Тісто для хачапурі – 1,2 кілограми
Сир сулугуні – 450 грамів
Бринза – 250 грамів
Шпинат – 300 грамів
Яйця – 6 штук
Вершкове масло – 150 грамів
Помідори – 300 грамів
Зелень – за смаком
Для тіста:
Борошно пшеничне – 1 кілограм
Молоко – 200 міліграмів
Тепла вода – 300 міліграмів
Яйце – 1 штука
Вершкове масло – 40 грамів
Сіль – за смаком
Цукор – за смаком
Дріжджі сухі – 22 грами
Приготування:
Для начинки перемішайте рівну кількість (по 75 грамів) сиру і бланшированого шпинату.
Приготуйте тісто. Ретельно перемішайте всі складники для тіста, замісіть його і лишіть у теплому місці, доки тісто підніметься. Після цього розподіліть його по 300-330 грамів по пакетах і покладіть їх у холодильник. Сформуйте із кожного шматка невеличкі коржі. На середину кожної із них викладіть шпинат із сиром. Можна перемішати начинку ще раз, але головне – рівномірно її розподілити.
Покришіть помідори. Покладіть їх до начинки хачапурі. Покришіть зелень (наприклад, петрушку) і теж додайте до начинки.
Вирівняйте начинку по тісту, відступивши від краю 1 сантиметр.
З'єднайте і защіпіть краї коржів, надайте хачапурі форму човника.
Нагрійте духовку до 220 градусів. Поставте в духовку запікатися хачапурі. Запікайте їх, доки стануть золотавого відтінку. Часу на це йде 6-9 хвилин.
Після приготування змажте хачапурі яєчним жовтком. Це ще більше надасть тісту золотавості. Щоб зробити хачапурі більш класичним, вбийте у центр кожного хачапурі по 1 яйцю і додайте у нього 25 грамів вершкового масла. Якщо додаєте яйце, поставте ще раз в духовку на пару хвилин, щоб загустіло.
Коментарі