понеділок, 26 січня 2015 16:02

Маффіни з шинкою та котлета в тісті. 5 обідів для школярів
6

Із січня у школах почали гірше годувати школярів. Ціни на обіди підняли, а порції зменшили. Більшість школярів починають брати обіди з дому. Про те, що корисно школярам кореспонденту Gazeta.ua розповіла дієтолог Галина Завальнюк.

"Для найменших школярів це має бути щось таке, що можна взяти у руку не обмаститися. Різні кекси, але не солодкі а з беконом, чи з ветчиною. Не потрібно давати ковбасу, солодкі цукерки і соки. Печиво має бути лише несолодким. Замість соку краще давати воду без газу."

1.Бутерброд із запеченою куркою.

Інгредієнти:

-філе куряче — 1 шт,

-сметана 20-30 гр

-хліб з висівками 2-4 шматки

-помідор або солоний огірок.

Приготування:

Куряче філе посолити, поперчити і змастити сметаною. Запекти у духовці. Нарізати тоненькими шматками.

Висівковий хліб підсмажити в тостері, або на сухій сковорідці без олії з обох боків.

Викласти на хліб пластинку помідори чи кислого огірка, зверху філе і знову хліб.

Кожен бутерброд загорнути в харчову плівку.

 

2.Маффінни з сиром і шинкою

Інгредієнти:

сир твердий - 100 г,

шинка - 80 г,

кріп - 2-3 гілочки або 0,5 чайної ложки сухого кропу,

часник - 1 зубчик

для тіста

борошно - ~2 склянки,

молоко - 200 мл,

яйця - 2 шт,

сіль - 0,5 чайної ложки,

цукор - 0,5 чайної ложки,

розпушувач - 2 чайні ложки,

вершкове масло - 20-30 г,

панірувальні сухарі для посипання форми

Приготування:

Шинку порізати маленькими кубиками.

Сир (80 г) нарізати маленькими кубиками, а що залишилися 20 г натерти на тертці. Кріп вимити, добре обсушити і дрібно порубати. Часник очистити і дрібно порубати.

Вершкове масло розтопити і перелити у велику миску. Додати молоко, яйця і перемішати.

В окремій мисці з'єднати: просіяне борошно, розпушувач, сіль і цукор.У миску з сухою борошняної сумішшю влити рідку молочно-яєчну суміш і перемішати.

Додати в тісто: сир, шинку, часник і кріп і ще раз злегка перемішати тісто для рівномірного розподілу інгредієнтів. Заповнити тістом змащені вершковим маслом і посипані сухарями форми на 3/4 висоти. Випікати маффіни в нагрітій до ~175-180°С духовці протягом ~30-35 хвилин. За ~5-10 хвилин до готовності мафіни посипати сиром і повернути в духовку.

 

3.Сирник у лоточку

Ігредієнти:

- Сир- 100 гр

-цукор — 1 ч. Л

-малина або вишня — 30 гр

-вершки — 1 ст. л

-жовток

-манка — 1 ч. Л

Приготування:

Сир змішати з цукром і жовтком добре розтерти, додати збиті вершки, манку і ще раз розтерти.

Покласти у спеціальний аластиковий лоток з кришкою, зверху викласти малину.

Запікати у мікрохвильовці протягом 5 хвилин на максимальній потужності. Давати у тій же коробці.

 

4.Вівсяне печиво з горіхом.

Інгредієнти:

вівсяні пластівці - 90 г (1 склянка),

яйце - 1 шт,

цукор - 3 столових ложки,

ванільний цукор - 1 чайна ложка,

вершкове масло або маргарин - 100 г,

суміш горіхів (волоські, фундук, арахіс тощо) - 3 столових ложки,

панірувальні сухарі - 1-2 чайних ложки,

волоські горіхи або курага для прикраси

Приготування:

Вівсяні пластівці насипати в суху сковороду і підсушувати на слабкому вогні ~10-12 хвилин, помішуючи, до появи характерного запаху. Пластівці не повинні змінити колір. Пластівці остудити, перекласти в целофановий пакет і розкачати качалкою до отримання борошна.

Суміш горіхів подрібнити в блендері або прокатати качалкою в пакеті, до отримання дрібної крихти. Жовток відокремити від білка. Білок прибрати в холодильник. Жовток розтерти з цукром і ванільним цукром.

Тепле масло або маргарин розім'яти виделкою. Масло з'єднати з жовтком. Яєчний білок збити в піну. В масляно-яєчну суміш покласти пластівці, подрібнену горіхову суміш, панірувальні сухарі все добре перемішати. Додати збитий білок і ще раз добре перемішати.

З готового тіста руками сформувати невеликі печеньки і викласти їх на застелений пергаментним папером деко. Випікати печиво протягом ~15-20 хв при температурі 180-190°С

 

5. Котлета в тісті

Інгредієнти:

-Листкове тісто - 500 грам.

250 гр. фаршу

80 гр. курячого філе

1цибулина

2 кусочки батона

80 гр. молока

1 яйце

1 ст. л рослинного масла

Кетчуп

1 жовток для змащування

Сіль, перець, сушена петрушка.

Цієї кількості фаршу вистачає на 18 пиріжків.

Приготування:

Порізати хліб на шматочки і замочити на 20 хвилин у молоці. Цибулю дрібно порізати і трохи обсмажити на рослинному маслі.

Куряче філе дрібно порізати. У фарш додати обсмажену цибулю, куряче філе, сіль, перець, сушені трави, і замочений хліб. Перемішати.

 

Тісто розкачуємо, і ділимо на 9 рівних частин - 10х8

У вузьку нижню частину покласти 1 повну столову ложку фаршу, оформивши у вигляді сосиски або сардельки. На фарш видавити трохи кетчупу і акуратно загорнути.

Перекласти на деко швом вниз, змастити яєчним жовтком, зробити неглибокі надрізи ножем

і відправити в заздалегідь розігріту до 180°C духовку на 25 хвилин.

 
Зараз ви читаєте новину «Маффіни з шинкою та котлета в тісті. 5 обідів для школярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути