Кулінарні традиції греків формувалася понад 3,5 тис. років. Їхня кухня має чимало спільного з французькою, балканською та італійською. Вважається типовою середземноморською.
Важливе місце в раціоні греків посідають риба і морепродукти. Такі сорти, як морський окунь, скумбрія, дорада частіше запікають на вугіллі, причому подають до столу в супроводі "ладолемоно", оливкової олії з лимоном.
Не менш популярні й різноманітні овочі. Їх додають до салатів, їдять як гарнір та самі по собі. У Греції їх споживають більше, ніж в будь-якій іншій європейській країні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три страви Чорногорії, які зводять туристів із розуму
З м'яса їдять баранину та свинину, але остання вживається в їжу не так часто. Можливо, це пояснюється тим, що під час турецького панування свинина майже зникла з меню грецької кухні. З птиці віддають перевагу м'ясу курчат.
Місцеві особливо пишаються своїми сирами. У любові до них можуть навіть позмагатися із французами. у середньому на душу населення припадає 23 кг сиру на рік, а це, за статистикою, найвищий показник по Європі. У Греції налічується 20 видів місцевих сирів, але найвідомішими, які можна замовити практично в кожному ресторані, є фета і кефалотірі.
Грецький салат
У розумінні греків – це крупно подрібнені помідори та огірки, цибуля-шалот, оливки, фета, орегано. Усе це заправляється оливковою олією. Залежно від регіону в страву можуть додавати солодкий перець, каперси, анчоуси чи заправку з дрібно нарубаної свіжої зелені. Фету іноді подають окремо, приправивши орегано та оливковою олією.
Мусака
Ця страва одна з найпопулярніших у Греції. З'явилася 1920 року завдяки кухареві Ніколасу Целементесу. За основу кулінарного шедевра взяв арабський рецепт салату з баклажанами. Додав м'ясо, зверху полив соусом Бешамель, рецепт якого дізнався від французів. Іноді до запіканки додають кабачок, картоплю чи гриби. Традиційно мусака подається з сиром фета, листям салату, цільнозерновим хлібом і червоним вином.
Спанакопіта
У перекладі з грецької назва страви означає "пиріг зі шпинатом". Традиційно страву готують з листкового чи тіста філо. Незмінною залишається лиш начинка – шпинат, бринза або сир фета.
Галактобуреко
Цей десерт готують з листкового тіста та заварного крему. Має неймовірно ніжний, водночас хрусткий смак.
Лукумадес
Солодка страва у вигляді кульок також готується з тіста. Приправляють спеціями, медом та присипають цукровою пудрою.
Індійська кухня настільки ж різноманітна, як і її культура, географія та клімат. Рослинна їжа є основою раціону. Рис, кукурудза, дал, горох, сочевиця та інші бобові, овочі, а також коржики з нижчих сортів борошна - чапаті є її невіддільною частиною. Традиційну їжу беруть пальцями, правою рукою відламуючи шматочок чапаті й набираючи на нього рис з овочами або м'ясом.
Коментарі