
Щоб уникнути псування продуктів навіть у холодильнику, важливо знати, які не зберігаються довгий час.
У цьому списку ви знайдете такі несподівані предмети, як кавун, зварені круто яйця та багато іншого, пише womansday.
Продукти, які дуже швидко псуються
Органічна ожина
"Оскільки органічна ожина не обробляється пестицидами чи інсектицидами, її тонка шкірка та високий вміст води роблять її дуже сприйнятливою до розмноження бактерій", - пояснює дієтолог із пластичної хірургії Кайлі Бенслі.
Щоб убити залишки бактерій, промийте ожину оцтом і водою. "Використовуйте пакет для консервування, щоб продовжити термін придатності ягід, і зберігайте їх у шухляді холодильника", - додає Бенслі.
Нарізане м'ясо слайсами
Виявляється, у вас є лише кілька днів, щоб поїсти м'ясних делікатесів.
"Сир та ковбаси, нарізані у магазині, зберігаються в холодильнику від трьох до п'яти днів, але комерційно упакований м'ясний делікатес - від п'яти до семи днів. Обидва вони досить короткі", - каже Аманда Соседа.
Якщо ви знаєте, що не збираєтеся використати все м'ясо, яке ви готові за цей час, можете заморозити його. Таким чином він не псується, і ви залишаєтесь у безпеці, зазначає вона.
Розрізаний кавун
Ключ до продовження життя кавуна полягає в тому, щоб не розрізати його, поки ви не будете готові з'їсти його протягом наступних кількох днів.
"У повному вигляді кавун довго зберігається в холодильнику, але після розрізання він швидко псується. Після нарізання м'якуш втрачає воду і втрачає свій солодкий смак", - попереджає Бенслі.
Кале
Стебла капусти протримаються в холодильнику близько трьох днів. Щоб вони залишалися свіжими довше, помістіть кале у чашку з водою. Звичайна людина зберігає капусту в пакеті для продуктів і кидає її в ящик для овочів. Вона починає в'янути і розм'якшуватися, тому що йому бракує достатньої вологи, каже дієтолог Адіта Ланг.
Варений рис
Бенслі застерігає своїх клієнтів споживати рис швидко, протягом одного-двох днів після приготування.
"Це пов'язано зі спорою під назвою Bacillus cereus, бактерією, яка викликає шлунково-кишкові захворювання. Спора є термостійкою і не гине під час приготування, але вона може виробляти бактерії, коли охолоджується або залишається в небезпечній зоні, від 40 до 140 градусів за Фаренгейтом", - каже вона.
Листя салату
Салат має високу водну активність, яка є співвідношенням тиску пари в їжі до тиску пари чистої води, зазначає Бенслі.
Чим вищий коефіцієнт, тим вищий шанс, що вода покине клітини їжі та потрапить у клітини бактерій.
Однак салат може зберігатися до 30 днів. Вам залишиться лише загорнути листя у фольгу.
"Активність води салату також можна знизити, помістивши паперові рушники в пакет або контейнер. Таким чином паперові рушники поглинають втрату води з листя салату", - продовжує вона.
Зварені круто яйця
Хоча вам не потрібно турбуватися про сирі яйця, зварені круто слід споживати через тиждень після зберігання в холодильнику. "У зварених круто яйцях можуть міститися такі бактерії, як сальмонела або лістерія, якщо яйце не зварене повністю (наприклад, рідкий жовток або білок), а оскільки бактерії також можуть жити на шкаралупі, рекомендується викидати яйця з тріснутою шкаралупою перед вживанням" - каже Крістін Кіркпатрік, президент і генеральний директор KAK Nutrition Consulting і зареєстрований дієтолог відділу здоров'я та профілактичної медицини клініки Клівленда.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки днів варені яйця не псуються в холодильнику
"Яйця повинні зберігатися при температурі близько 40 градусів або нижче, щоб вважатися безпечними для розмноження бактерій".
Рибні консерви
Невідкрита банка тунця або риби має досить тривалий термін зберігання, але відкрита банка - це зовсім інша історія.
Як тільки ви відкриваєте банку, ви піддаєте рибу впливу повітря, бактерій і ферментних реакцій, тому термін зберігання значно скорочується до кількох днів", - пояснює Кіркпатрік.
Будь-який консервований продукт або баночка, як-от соус для пасти, має скорочений термін придатності після відкриття з тих самих причин, хоча термін придатності може змінюватися в залежності від кислотності продукту. Наприклад, продукти, які зберігаються в оцті, мають кілька днів більше, ніж ті, які можуть зберігатися в олії.
Борщ є головною та улюбленою першою стравою кожної української сім'ї. Часто його варять у великій каструлі, щоб ним можна було пообідати і наступного дня. Дехто це робить спеціально, бо смак цієї страви більш виразніший через добу.
Але термін зберігання борщу, навіть в холодильнику, досить обмежений. Загальні рекомендації по тривалості зберігання борщу - не довше 24 годин, за температури 2-5 градусів. Однак на термін зберігання борщу впливає не тільки температура, а й інші фактори, через які борщ може зберігатися довше, до 72 годин - хоча це може вплинути на його смак.
Коментарі