В Україну у січні-липні 2019-го овочів з-за кордону завезли на $122,5 млн. Це на 66% більше, ніж було в аналогічний період торік.
"Імпорт овочів збільшили через погані погодні умови минулого року і як наслідок, менший врожай основних овочів. Запаси продукції були меншими ніж зазвичай. Тому овочі коштують дорого", – пояснює аналітик Дар'я Гриценко, передає Український клуб аграрного бізнесу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому ціни зросли більше, ніж прогнозували - відповідь Нацбанку
Серед свіжих овочів Україна найбільше купує помідорів - 34% від усього імпорту свіжих овочів. За перші сім місяців 2019-го в Україну завезли 58,3 тис. т томатів - на 22% більше, ніж торік. Імпорт цибулі зріс з 4,8 тис. т у січні-липні 2018-го до 78 тис. т у 2019 році. Закупки перцю, гарбузів і баклажанів зросли у 1,5 рази – до 16,9 тис. т у січні-липні 2019-го.
В Україну завезли рекордну кількість картоплі. Імпорт зріс у 4 рази - з 5,6 тис. т у січні-липні 2018-го до 21,9 тис. т у січні-липні 2019 року.
З 1 вересня чинності набрала директива, яка передбачає посилення заходів захисту ЄС від шкідливих карантинних організмів. Імпортери відмовляються від закупівель овочів і фруктів у країн, які не входять до складу ЄС. Водночас Україну внесли до списку країн, які відповідають новим вимогами безпеки продукції.
Коментарі