Недолік певних речовин може стати причиною поганого настрою і депресії.
Існує п'ять речовин, які позитивно впливають на самопочуття, передає medicinaportal.
Триптофан - життєво необхідний компонент всіх живих організмів на планеті. Ця речовина покращує роботу нервової системи, управляє сном, настроєм. Коли організм відчуває нестачу цієї амінокислоти, то існує велика ймовірність порушення сну, появи тривожності, дратівливості, виникнення депресії.
У добу необхідно вжити приблизно один грам речовини. Триптофан міститься в бананах, йогурті, рибі, дієтичному м'ясі, сирі, молоці, яйцях.
Магній - найпоширеніший елемент в природі. Він є основою формування кісткової тканини і емалі зубів. Магній відіграє велику роль в організмі: бере участь в синтезі білків, жирів і вуглеводів. Також він необхідний для передачі нервових імпульсів і генетичної пам'яті.
Дефіцит цієї речовини може викликати різкі перепади настрою, дратівливість, втому. За один день рекомендується вживати близько 450 мг магнію. Він присутній в чорному шоколаді, авокадо, йогурті, вівсянці, буряку.
Цинк важливий мікроелемент для організму, без нього неможливе нормальне функціонування жодної клітини. Він відповідає за біосинтез білків, підтримка кісткової тканини, імунну систему.
При нестачі цинку в організмі спостерігаються такі симптоми: ламкість волосся і нігтів, відсутність апетиту, нервозність. У нормі в добу потрібно вжити 20 мг цинку. На цинк багаті такі продукти: морські молюски, краби, свинина, мигдальний горіх, насіння соняшнику.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки українці витрачають на ліки
Також для підтримки міцного здоров'я нашому організму необхідно залізо. Цей важливий мікроелемент входить до складу крові, бере участь в обміні білків, сприяє зміцненню імунної системи. При нестачі заліза спостерігають сухість шкіри, швидка стомлюваність, оніміння кінцівок навіть при легкому холоді, порушення травлення.
У добу потрібно вживати близько 15 мг заліза. Великим вмістом заліза відрізняються такі продукти: яблуко, куряча або свиняча печінка, мідії, чорний шоколад, фініки, плоди шипшини.
Кальцій, як і цинк, відповідає за нормальне формування кісткової тканини, волосся і нігтів. Також він входить до складу тромбоцитів, що відповідають за згортання нашої крові. Для поповнення кальцію рекомендують їсти шпинат, сир, апельсин, висівки, молоко.
Їжею можна вбити. Наприклад, неправильне харчування має ефект "спускового гачка" для раку кишечника. Про ці та інші небезпеки від продуктів розповіла імунолог Галина Грановська.
Коментарі