Мати високий індекс маси тіла в період підліткового дозрівання вкрай небезпечно - це означає, що людина піддається серйозному ризику смертельних порушень у своєму здоров'ї. Нещодавно групою фахівців з Ізраїлю було здійснено дослідження, що виявило, при якому показнику даного індексу виникає вагома ймовірність передчасної смерті.
Вчені і раніше висловлювалися про те, що підлітки, схильні до ожиріння, піддаються більшому ризику ранньої смерті від серцевого нападу або інсульту, - в такий же практично мірі, як і дорослі. Нове дослідження дало точнішу відповідь на питання, наскільки ж повним повинен бути підліток, який зіткнувся з подібною проблемою.
За даними електронного журналу "Вісник Здоров'я", в ході наукового розслідування ізраїльськими фахівцями було встановлено, що діє така кореляція: чим вищий ІМТ у підлітка, тим більший ризик ранньої смерті.
У той же час вчені переконалися в своїх спостереженнях, що не критична повнота також може зіграти роль смертельного фактора. "Підлітки з ІМТ 20, що знаходиться в межах норми, також схильні до підвищеного ризику смертельного серцевого нападу або інсульту", - такий висновок був зроблений авторами нової роботи.
Відзначимо, що вченими був розрахований ІМТ у 2,3 мільйона молодих людей у віці 17 років. Поки тривав проект, серед спостережуваних було зафіксовано кілька десятків тисяч (32 127) смертей, в тому числі в зв'язку з серцево-судинними порушеннями, ішемічною хворобою серця, інсультами. Кілька сотень випадків припало на так звану раптову смерть.
Медики констатують, що наш час приблизно один з трьох підлітків має надлишкову вагу або страждає ожирінням. "Це важлива проблема суспільної охорони здоров'я, оскільки ожиріння в ранньому віці є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань та інших проблем в зрілому віці", - додали експерти.
Нагадаємо, команда американських дослідників виявила, що медитація допомагає підліткам боротися з ожирінням. Справа в тому, що такі заняття навчають дітей ставитися до їжі усвідомлено.
У дослідженні взяли участь 40 підлітків дев'ятих класів, які протягом 12 тижнів навчалися по-новому сприймати процес вживання їжі. Під час занять вчені використовували шоколад як приклад для кращого розуміння смаку і почуття насичення, пояснюючи, що емоції від їжі здатні викликати переїдання.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арахісове масло може перемогти дитяче ожиріння
Коментарі