15 березня у православних починається Великодній піст. Триватиме до 1 травня. У цей час відмовляються від їжі тваринного походження — м'яса, молочних продуктів, яєць.
— Після посту почуваюся молодша, — каже 59-річна Олена Полянська із села Бондарня Бородянського району Київської області. — Хоч багато хто називає це знущанням над організмом.
За кілька тижнів до посту обмежує себе по середах і п'ятницях. Потім відмовляється від страв тваринного походження.
— Піст корисний, — розповідає дієтолог 54-річний Олексій Тарасюк із Запоріжжя. — Але краще був би влітку, коли вдосталь овочів і фруктів. Зараз організм ослаблений. Бо взимку їмо калорійну їжу, накопичуються шкідливі речовини.
Не радить постувати людям із виразками, гастритами, гепатитами, гострими респіраторними чи онкологічними недугами, вагітним і тим, хто годує грудьми.
— Розвантажувальна дієта шкідлива при цукровому діабеті першого типу, — продовжує Олексій Тарасюк. — Якщо хворий їстиме більше каш і овочів, зросте рівень цукру в крові. Доведеться колоти більше інсуліну.
Перехід на нове харчування — стрес для організму. Не раджу постувати тим, хто важко перехворів. І хто часто має вірусні недуги. Також — людям із підшлунково-кишковими розладами, анемією. У них в організмі мало заліза, а з рослинних продуктів воно засвоюється погано.
Постувати можна дорослим. Дітям і підліткам для росту кісток і м'язів потрібен білок.
— Він необхідний і хворим на туберкульоз, — говорить Олексій Тарасюк. — Щодня мають вживати тваринні жири.
Піст корисний для людей із надлишковою вагою, цукровим діабетом другого типу, поліартритом, гіпертонікам.
— Дисциплінує, — продовжує Тарасюк. — Людина часто не може відмовитися від того, що їй шкодитиме. Після посту дотримуватися обмежень легше. Сучасні люди залежні від їжі. Споживають за звичкою.
Під час посту стануть в нагоді квасоля, горох, нут, сочевиця.
— У бобових багато білка, клітковини. Шкідливо їсти самі макарони чи рис. Від нестачі вітаміну В1 виникнуть закрепи. Треба додавати хліб із висівок чи житнього обдирного борошна, свіжі та тушковані овочі, морожені й сушені фрукти.
Під час посту радить їсти соняшникову, кукурудзяну чи лляну олії, горіхи, морську капусту. Жири підтримують імунітет.
Білка багато у куразі, чорносливі, ківі, халві та козинаках.
Найбільше вітамінів міститься у шпинаті, капусті, селері і спаржі. У пісному меню ресторани пропонують паштет, пасту, салат і варення з буряка, манти й плов із гарбузовою начинкою. На десерт — морквяний пиріг з абрикосами або горіховий із грушами.
— У ньому недооцінені насіння льону та кіноа, — розповідає 40-річний Олександр Самоненко, шеф-кухар столичного ресторану "Айвенго".
— Вони швидко тамують голод, додають стравам смаку, — продовжує Самоненко. — Перше можна їсти сухим, додавати в салати чи каші. Друге слід замочити у воді чи соку, так збільшується у 10 разів.
Мелене кіноа використовують як приправу. Нейтральне за смаком. Не рекомендують його вагітним, матерям-годувальницям і людям із хворою щитоподібною залозою.
— У насінні льону багато антиоксидантів, що мають противірусну та антибактеріальну дію. Сповільнює розвиток злоякісних пухлин, старіння. У день достатньо їсти чайну ложку. Також можна проростити. Насипати в тарілку з водою і накрити марлею. Паростки зберігають у холодильнику до п'яти днів.
Рибу їдять двічі за сім тижнів
Великодній піст — це час для поглиблення віри. Його головний принцип — відмова від спокус.
Протягом 47 діб віряни намагаються чинити добро, утримуються від поганих думок, образ. Не зляться, не лаються й не засуджують інших. Пробачають кривдників, каються у гріхах.
Відмовляються від гучних святкувань, спиртного й подружньої близькості. Не вживають продуктів тваринного походження. Дозволено їсти чорний хліб, крупи, бобові, гриби, овочі та фрукти, сухофрукти, соління, горіхи й мед. Рибу можна двічі — на Благовіщення Пресвятої Богородиці та у Вербну неділю.
Великдень цього року припадає на 2 травня.
Коментарі