
У середині серпня відзначають Маковея або Медовий Спас, а 19-го приходить Другий Спас — Яблучний, він же Великий. Саме 14 серпня пасічники розпочинають збирати мед. Його з водою, букетами квітів і головками маку освячували на Маковія. Букет називали маковійчик. Зберігали рік. Вірили, що мак захищає від лихого.
Всі, хто дотримується традицій освячення, можуть придбати смаколики з маком та яблуками у фірмових магазинах ТМ "Формула смаку" та в роздрібній торговельній мережі міста.
— Подобається солодке тісто й коли багато начинки, — каже черкащанка Оксана Руденко, 34 роки. — Тому беремо тільки наші, черкаські маковики. Діти залюбки їдять їх. Чоловік любить рулет із маком і повидлом, яблучний струдель. Раніше на Маковія робили шулики. Пам'ятаю з дитинства, як бабуся товкла мак із цукром у ступці й пекла коржі. Їли ті коржі з маком та медом, а зараз нема часу готувати. Біля дому магазин. Забіг у "Формулу" — й усе готово.
До Другого Спаса не їли садовини — це вважали гріхом. Освячували груші, яблука, мед і обжинкові вінки. Після цього їли яблука з медом, здобу з яблуками й запивали виноградним або яблуневим вином — "щоб садовина родила".
— Наше підприємство постійно вдосконалює технології виробництва, — говорить маркетолог товариства "Черкасихліб ЛТД" Марина Ярмоленко. — Займаємося пошуком нових рішень і впроваджуємо їх. Але ми не забуваємо про традиції. Окрім звичних рулетиків із маком, виготовляємо рулет із маково-фруктовою начинкою. Крученики макові, рулетики шкільні та струдлі макові й яблучні.
Цьогоріч до Спаса підприємство порадує покупців новинкою — пиріжками з яблуками. Виготовлені за традиційним рецептом, а головне — з якісної та натуральної сировини.
Товариство "Черкасихліб ЛТД" піклується, щоб Вам було смачно!
Телефон гарячої лінії
0(472) 510 101
Коментарі