Із Юрієм Самойловським із компанії "Шоколадний сувенір" ми зустрілися на станції метро Золоті ворота. Високий худорлявий чоловік із борідкою простягнув візитку: "Генеральний фантазер". Оце так, думаю, професія!
Юрій Самойловський вигадує оформлення для солодощів. На диктофон, та ще й про фабричну технологію приготування цукерок, говорити відмовився.
— Скільки конкурентів, а ви рецепти питаєте! — заявив категорично.
Довелося хитрувати. Вигадала історію, що до Святого Миколая хочу приготувати молодшій сестрі домашні цукерки. І на Новий рік чогось би цікавенького... Юрій дивився недовірливо, навіть сердито. Здавалося, зараз розвернеться й піде.
— У вас щирі очі, — несподівано змінив інтонацію співбесідник. — Гаразд, скажу.
Під звуки ескалатора "генеральний фантазер" розповів, що можна виготовити з шоколаду. Та так захопився, що видав кілька секретів.
Отже, головне — мати білу або шоколадну глазур і формочки — такі, як для заморожування льоду. Зрештою, можна використовувати будь-які пластмасові форми, наприклад, пластикові яйця від "кіндерів". Для різноманітності в цукерки можна додавати горіхи, чорнослив, курагу, сухий ананас або родзинки.
Приготуйте "Чорнослив у шоколаді". Повірте, цукерки будуть смачніші за магазинні
— Приготуйте "Чорнослив у шоколаді", — радить Юрій. — Повірте, цукерки будуть смачніші за магазинні!
Чорнослив слід промити, а потім дві-три хвилини прокип"ятити в густому цукровому сиропі. Зняти з вогню й зачекати, щоб чорнослив розбухнув, а тоді знову довести до кипіння. Як охолоне — видалити кісточки. Волоський або лісовий горіх також краще проварити в сиропі — буде смачнішим. Спочатку горішок треба помістити в один чорнослив, заліпити кульку, а тоді ще й у другий і в третій — вийде горіх у потрійному чорносливі.
— Обов"язково викладіть кульки на папір, — розкриває секрети "фантазер". — Нехай чорнослив полежить так два дні. Тоді він зовні підсохне, а серединка залишатиметься соковитою.
Останнє — занурити "горіхові кульки" у розтоплену глазур і дуже обережно витягти виделкою на фольгу.
Я пообіцяла спробувати й таки приготувала цукерки вдома. Чорнослив аж "надувся" в сиропі, і здавалося, лусне. Щоб швидше підсушити, поклала в духовку. Згадала, що Юрій розповідав, як зробити кондитерську виделку. Відламала в пластмасової виделки два середні зубці й діставала нею кульки з глазурі.
Смачно! Шоколад хрумкий, аж танув у роті. Але чорнослив треба було довше проварити в сиропі: вийшов трохи тугий.
Половину готових цукерок замотала у фольгу й усі виклала в коробку. Мені ніхто не вірив, що це домашні цукерки! Й не дивно: зовні вони нічим не відрізнялися від фабричних.
До дня Святого Миколая редакція "ГПУ" пригостила саморобними солодощами й фабричними цукерками дітей школи-інтернату N 3, що в Шевченківському районі. Діти сьомого та восьмого класів їли солодощі із задоволенням і навіть не здогадалися, що цукерки у фользі не з кондитерської фабрики.
Смакота з начинкою
Розтопіть глазур. Розливайте її у форми шарами: перший — шоколад на дні, другий — начинка з вишні, горішка, меду чи джему, потім знову шар глазурі. Розрівняйте поверхню ножем і помістіть усе в морозилку. Якщо на дно форми покласти фольгу з нанесеним зображенням чи написом, на цукерці буде їх відбиток.
Найпростіші ласощі
На водяній бані розтопіть шоколадну глазур (її можна купити в супермаркетах і на продуктових розкладках). Додайте подрібнені горіхи, родзинки або цукати. Можна подрібнити висушену шкірку від лимона, апельсина, гарбуза чи груші. Додайте трішки кориці. Залийте глазур у формочки й помістіть у морозилку. Під дією холоду шоколад відстає від стінок форми.
Коментарі