вівторок, 11 лютого 2025 15:17

Яка риба найкорисніша: вісім видів, якими варто урізноманітнити раціон

Яка риба найкорисніша: вісім видів, якими варто урізноманітнити раціон
Найкорисніша риба для зміцнення здоров'я: які види додати до раціону Фото: pinterest

Не всі види риби однаково корисні. Хоча багато мають цінне цінне джерело білка, омега-3 жирних кислот і вітамінів, які необхідні для здоров'я серця, мозку та імунітету.

Деякі містять більше корисних речовин, менше важких металів і чудово доповнюють раціон.

Розповімо, яку рибу варто обирати, щоб отримати максимум користі для організму.

Найкорисніші види риби

Лосось

Лосось має високий вміст омега-3 жирних кислот і низький - ртуті. Він також містить додаткові поживні речовини, які підтримують загальний стан здоров'я, зокрема білок, амінокислоти, різні вітаміни та мінерали, такі як вітамін D, залізо, кальцій і калій. Лосось також містить антиоксиданти, такі як вітамін Е, вітамін С і селен.

Скумбрія

Атлантична скумбрія - це екологічно чистий і здоровий вибір, оскільки вона містить нежирний білок, кальцій, магній, калій, селен і вітаміни групи В. Скумбрія підходить для дієтичного харчування завдяки багатому вмісту вітамінів, особливо групи D.

Райдужна форель

Райдужна форель належить до риб з найменшим рівнем забруднення і великою кількістю поживних речовин. Вона є особливо корисною для серця завдяки високому вмісту білка і низькому вмісту насичених жирів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корисніша за яловичину і курятину: п'ять причин, чому треба їсти рибу

Сардини

Попри свій невеликий розмір, вони містять чималу кількість омега-3, кальцію, вітаміну D і В-12. Порівняно з іншими видами риби, у сардинах накопичується значно менше ртуті.

Тунець

Як і решта видів риби, він є цінним джерелом білка й ненасичених жирів. Особливо корисними є консерви з подрібненого тунця: у таких рівень ртуті значно менший, ніж у цільному філе.

Сайда

У 85-грамовій порції цієї риби наявні близько 15 грамів білка. Також сайда багата на омега-3. Водночас містить мало вуглеводів і насичених жирів. Має один із найнижчих рівнів ртуті.

Оселедець

У такій рибі міститься білок, важливий для нормальної та повноцінної роботи організму. М'ясо оселедця за поживністю не поступається іншим, дорожчим видам риб. У ньому до 33% легкозасвоюваного жиру. Також ця риба містить вітаміни A, D, Е, В та безліч мікроелементів, зокрема фосфор, калій, кальцій, натрій, магній, йод та омега-3.

Лосось знаходиться на першому місці за користю для здоров'я. Ця риба містить жирні кислоти омега-3, яких більше, ніж у будь-якій іншій їжі, за винятком інших жирних риб, таких як оселедець та сардини.

Омега-3 необхідні для розвитку мозку в ранньому віці, і нові дані свідчать про те, що регулярне їх вживання може захистити від вікового зниження когнітивних функцій і нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Зараз ви читаєте новину «Яка риба найкорисніша: вісім видів, якими варто урізноманітнити раціон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути