понеділок, 20 січня 2025 10:55

Клітковини більше, ніж в яблуці: які фрукти й ягоди варто додати до раціону

Клітковини більше, ніж в яблуці: які фрукти й ягоди варто додати до раціону
Дієтолог склала список з дев'яти фруктів і ягід, у яких клітковини більше, ніж у яблуці Фото: pinterest

Багаті на клітковину фрукти сприяють нормальній роботі кишківника і допомагають підтримувати відчуття ситості. Це важливо, щоб не сталось переїдання.

Дієтологиня Новелла Луї склала список із дев'яти фруктів і ягід, у яких клітковини більше, ніж у яблуці, пише eatingwell.

Ці плоди стануть чудовим перекусом, додатком до сніданків чи легким десертом, який подарує не лише смакове задоволення, а й користь для організму.

За її словами, клітковина присутня у фруктах, овочах, горіхах, насінні та цільних зернах. Вона допомагає знизити рівень холестерину, може поліпшити артеріальний тиск, а також знизити ризик колоректального раку.

"Залежно від віку і статі рекомендована добова норма споживання клітковини становить від 28 до 34 г. Включення до свого раціону наступних багатих на клітковину фруктів - чудовий спосіб досягти цієї мети", - зазначила дієтологиня.

Які фрукти багаті на клітковину

Маракуйя. Цей кисло-солодкий фрукт посідає перше місце серед фруктів із найвищим вмістом клітковини, у кожній чашці (236 г) міститься 24,5 г.

Малина. Кожна чашка (150 г) містить майже 10 г клітковини, що становить близько третини добової потреби в клітковині.

Гуава. Унікальність гуави в тому, що і шкірка, і насіння їстівні, що забезпечує вміст клітковини у фрукті - 9 г на чашку (165 г).

Ожина. Кожна чашка (150 г) містить 8 г клітковини.

Авокадо. Це фрукт, багатий на вітамін Е, корисні жири та інші поживні речовини. Що ще важливіше, половина авокадо містить близько 7 г клітковини.

Хурма. Кожен фрукт (168 г) містить цілих 6 г клітковини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не дасть захворіти в сезон застуди: який суперфуд корисний у будь-яку пору року

Пітахая. Ви можете отримати 5,5 г клітковини на чашку (180 г), вичерпуючи м'ясисту і насіннєву м'якуш з половинки.

Груша. Якщо порівнювати яблука і груші, то в грушах більше клітковини, ніж у яблуці, в середньому 5,5 г на середній плід.

Ківі. В одній чашці нарізаного скибочками ківі (близько 2 1/2 плодів ківі) міститься 5,4 г клітковини (180 г).

Фрукти - джерело вітамінів, мінералів і клітковини. Вони корисні для здоров'я і для талії. Адже забезпечують ситість протягом тривалого часу, не дозволяють переїдати.

Проте якщо маєте на меті схуднути, вам підійде не кожен фрукт. Деякі з них досить калорійні і можуть дати прибавку у вазі не набагато меншу, ніж випічка та цукерки.

Зараз ви читаєте новину «Клітковини більше, ніж в яблуці: які фрукти й ягоди варто додати до раціону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути