вівторок, 26 лютого 2019 12:17

"Не переймайтеся — це не черговий міф", - Супрун розповіла, як споживати білок

"Не переймайтеся — це не черговий міф", - Супрун розповіла, як споживати білок
Супрун не радить заміняти харчові джерела білка добавками. Фото:liferules.com.ua

М'язи — це білок, тому що більше білка, то більше м'язів. Принаймні, багато хто так думає.

Білок — це джерело амінокислот. Вони бувають замінні: ті, які ми вміємо утворювати самі, і незамінні — їх ми маємо споживати з їжею, - пояснює в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на сторінці у Facebook.

"Амінокислоти це не лише "цеглинки" для побудови м'язів. З них ми утворюємо білки крові, ферменти, нейромедіатори та деякі гормони — сполуки, що визначають роботу нервової системи та всіх біохімічних процесів. Амінокислоти регулюють сигнальні каскади старіння, поділу клітин і навіть раку. Насамкінець, амінокислоти це легке джерело енергії — ось чому на дієті ми втрачаємо не лише жир, але й м'язи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун радить, як не дати організму "засохнути"

За її словами, для більшості людей достатньо споживати білок у розрахунку 0,6 -1 грам/кг маси тіла. Вегетаріанці та вегани мають більшу потребу в білковій їжі — до 2 грамів/кг ваги. Це тому, що білок рослинного походження містить менше незамінних амінокислот. Тож його слід з'їсти більше, щоб спожити свою норму.

Люди старшого віку також мають їсти більше білка: 1 - 1,3 грама/кг, щоби запобігти саркопенії, деградації м'язів. Самого лише білка замало, щоби підтримати м'язи їх слід навантажувати вправами.

"Спортсменам також потрібно більше білка: і тим, хто прагне набрати масу, і тим, хто мусить залишатися легким (біг, гімнастика, танці), - пише Уляна Супрун. - Білок в раціоні спортсменів це не лише будівельний матеріал для утворення м'язів, але й джерело енергії за умов браку калорій. Споживання білкової їжі та амінокислотних добавок оберігає м'язи від руйнації під час "сушки".

Інколи спортсмени споживають білкові чи амінокислотні добавки. Популярною добавкою є набір ВСАА (branched chained amino acids) — незамінні амінокислоти лейцин, ізолейцин та валін. Вони не дають м'язам худнути, коли нам бракує калорій і зменшують відчуття втоми від тренування — так можна довше тренуватися.Клінічно доведено, що ці амінокислоти запускають молекулярну програму нарощування м'язів та поглинання м'язами глюкози.

Важливо — не перевищувати денні норми білку, не покладатися виключно на добавки і не пити ВСАА безперервно:

Надлишок білка шкодить людям, в яких діагностовані хвороби нирок.

Багатий на білок раціон вважають корисним для здоров'я кісток в разі адекватного споживання кальцію та вітаміну D.

Якщо їх бракує, то надмірне споживання білка може викликати остеопороз у жінок з ожирінням та в чоловіків із нормальною вагою.

Супрун запевняє, що більше білка, особливо ВСАА, то вищий рівень інсуліноподінобного фактору роста 1 (IGF-1) та активніші процеси поділу та росту клітин. З одного боку, це добре, адже зростає об'єм м'язів. З іншого боку — це зле, бо зростає ризик раку та прискорюється старіння. Тому більше білку не означає краще.

"Рослинний білок не завжди кращий за тваринний — пропорційне зростання кількості білка в раціоні збільшує шанси згаданих побічних ефектів. Втім, споживання червоного м'яса (м'яса ссавців) слід обмежити до кількох прийомів на тиждень, а процесоване (сардельки, ковбаси) краще виключити із раціону".

Супрун не радить заміняти харчові джерела білка добавками.

" Адже саме їжа, а не добавки, містить не лише амінокислоти, а й мікроелементи та вітаміни. Якщо ви їсте більше білка, то або ви споживаєте більше калорій, або починаєте їсти менше решти продуктів, аби не було надлишку калорій. Але нам потрібно їсти і жири, і вуглеводи, і багато овочів, фруктів та ягід. Тому не переходьте на чистий білок, пам'ятайте про баланс. Жодні офіційні рекомендації не радять споживати понад 3 грами/кг, навіть бодібілдерам".

"Кожен прийом їжі має містити щось білкове, тому не варто з'їдати великий стейк раз на день у сподіванні закрити денну потребу в амінокислотах. Зауважте, що білкова їжа — це не лише м'ясо, а бобові, риба, яйця, молочні продукти, горіхи та перероблена соя", - пише Уляна Супрун.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, наскільки корисним є вітамін С при лікуванні застуди.Користь вітаміну С для лікування застуд, "покращення самопочуття" - це ще один міф, навіть фейк, і створив його в 1970-ті двократний нобелівський лауреат Лайнус Полінг, відкривач вітаміну С.

Зараз ви читаєте новину «"Не переймайтеся — це не черговий міф", - Супрун розповіла, як споживати білок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути