Нобелівський лауреат у галузі медицини та фізіології 2008 року Харальд цур Хаузен прочитав у Києві лекцію майбутнім лікарям, біологам та вірусологам. Тема - вплив м'ясо-молочних продуктів на розвиток онкологічних захворювань. Про це розповіли у сюжеті ТСН.
У виступі науковець обстоював тезу, яка розриває шаблони щодо правил харчування: щоб уникнути онкозахворювань, безпечніше їсти свинину, ніж яловичину. Професор вважає, що маловивчений вірус, який є у корів, може викликати онкозахворювання товстої кишки в людини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 звичок, які допоможуть схуднути на сидячій роботі
"У Китаї вживають багато свинини, але вони мають невисокий показник раку товстої кишки. Але при цьому свинина не виключає розвитку інших захворювань", - наголошує Харальд цур Хаузен.
А от у Європі, на думку професора, рак товстої кишки поширений саме через вживання яловичини. Лекція нобелівського лауреата ошелешила лікаря Отто Стойка. Він пропагує здоровий спосіб життя. Завжди віддавав перевагу яловичині як менш жирному м'ясу.
"Раніше казали, що з віком треба обмежувати червоне м'ясо, тобто ця рекомендація стає ще актуальнішою. І більше споживати різних білків, тобто м'ясо птиці, риба, бобові, насіння, горіхи", - розмірковує головний лікар київського міського центру здоров'я.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, за якої температурі краще спати
"Якщо ви споживали молоко, ви вже інфіковані, ваші антитіла спрацювали. Може, і не буде ніякого побічного ефекту. Я нікому не рекомендую припинити пити молоко чи вживати йогурти, м'ясо. Просто зменшуючи ці продукти в своєму раціоні, ви зменшуєте і чинники ризику захворюванням раком", - пояснив фахівець.
Міжнародна група дослідників з'ясувала, що батьківство у віці 35 років і старше негативно впливає на фертильність потомства.
Коментарі