четвер, 30 січня 2025 10:13

Популярні продукти, які призводять до прогресуючого старіння: від чого краще відмовитись

Популярні продукти, які призводять до прогресуючого старіння: від чого краще відмовитись
Шість продуктів, які прискорюють старіння: що варто обмежити у раціоні Фото: pinterest

Середземноморська дієта уповільнює прогресування старіння, а продукти, багаті антиоксидантами та поживними речовинами, мають захисний вплив на когнітивне здоров'я. Зокрема, це вітамін Е та холін, які містяться у горіхах, яйцях, рибі.

Але у типовому раціоні більшості людей багато цукру, жиру та солі, консервантів та інших хімічних сполук, які мають протилежний ефект. Такі види їжі призводять до запальної реакції, яка може негативно вплинути на ДНК, що може призвести до старіння, пише fortune.

Шість продуктів, які можуть прискорити процес старіння

Кава

Якщо потрібна зарядка, щоб почати працювати вранці, можете обмежитися парою чашок. Кавомани, які вживали більше шести чашок кави на день, як правило, мали менший об'єм мозку та на 53% вищий ризик діагностування деменції порівняно з любителями, які пили рідше. Кожні 100 мг кофеїну (приблизно еквівалентно одній чашці кави) були пов'язані з 2,4 роками прискореного старіння. Але вам, можливо, не доведеться зовсім відмовлятися від ранкової чашки.

Є ще багато досліджень, які свідчать про користь кави. Фактично, помірна кількість пов'язана з численними перевагами для здоров'я від покращення сили м'язів до зниження ризику серцево-судинних захворювань. Деякі дослідження навіть показали, що ті, хто випивав від 1,5 до 3,5 чашок кави на день, мали на 21% менше шансів померти протягом періоду дослідження, ніж ті, хто не п'є.

Молочні продукти

Споживання молока асоціюється з меншим ризиком серцево-судинних захворювань, остеопорозу та колоректального раку, але все більше досліджень вивчають недоліки молочних продуктів. Цільне молоко може бути особливо проблематичним. На додаток до вищих показників раку передміхурової залози та хвороби Паркінсона, це було пов'язано з вищими показниками зниження когнітивних функцій у літніх людей і прискореним біологічним старінням.

Незбиране молоко має вищий вміст жиру, і було проведено дослідження, пов'язане з дієтами з високим вмістом жиру та запаленням. Коли починається запалення, клітини не здатні ефективно регенерувати і починають деградувати.

Гостра їжа

Додавання в їжу занадто великої кількості спецій може підвищити ризик розвитку деменції. Дослідники спостерігали за групою літніх китайців протягом 15 років і виявили, що ті, хто постійно споживав більше 50 грамів (приблизно ¼ чашки) чилі на день, мали нижчі когнітивні показники, ніж ті, хто їв менш гостру їжу.

Сіль

Натрій важкий для вашого серця. У багатьох людей надлишок солі в їжі підвищує артеріальний тиск. Високий кров'яний тиск пов'язаний із підвищеним ризиком інсульту, серцевих захворювань і вікових хронічних захворювань.

Дієтичні рекомендації для американців радять обмежити споживання натрію до 2300 міліграмів на день, але більшість американців споживають на 50% більше, можливо, через те, що натрій ховається в різних продуктах, від приправ і пластівців до плавленого сиру. Ці приховані джерела натрію можуть завдати шкоди вашому мозку.

Дієти з високим вмістом натрію, яке в одному дослідженні визначено як понад 12 000 міліграмів (або 2,1 чайної ложки) на день, були пов'язані зі зниженням когнітивних функцій і збільшенням ризику когнітивних розладів на 330%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці назвали продукт, який прискорює старіння: як знизити свій біологічний вік

Вуглеводи

Кето-дієта з високим вмістом білка/низьким вмістом вуглеводів може пришвидшити старіння ваших органів або покращити роботу мозку (або ні). Незважаючи на те, що дослідження суперечливі, ясно одне: вуглеводи викликають запальну реакцію, яка негативно впливає на ваше здоров'я. Але ключ, як завжди, у помірності.

Штучний підсолоджувач

Вживання однієї дієтичної газованої води на день асоціювалося з підвищеним ризиком деменції, а споживання більшої кількості штучних підсолоджувачів було пов'язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт та інсульт. Вчені, проте, називають цей зв'язок "незначним" і зазначають, що це можна пояснити іншими факторами ризику, включаючи дієти з високим вмістом червоного та обробленого м'яса та ультраоброблених продуктів.

Проте, штучні підсолоджувачі - це хімічні речовини, створені людиною, щоб змусити мозок подумати, що він їсть цукор, але без калорій. Кожного разу, коли у вас є такий тип сполуки, який запускає мозок і викликає запалення, це негативно.

Для підтримки здоров'я серця важливо організм насичувати білковою їжею. Середземноморська дієта - одна з найкращих дієт для здоров'я серця. Вона включає в себе білки з морепродуктів з високим вмістом жирних кислот омега-3 і низьким вмістом насичених жирів.

Риба містить менше насичених жирів, ніж інші тваринні білки, як-от яловичина або свинина. Вона містить жирні кислоти омега-3 - тип поліненасичених жирів, тісно пов'язаних із користю для здоров'я серця.

Зараз ви читаєте новину «Популярні продукти, які призводять до прогресуючого старіння: від чого краще відмовитись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути