Українці поділяються на тих, хто більше любить Новий рік і для кого важливіше Різдво. Зрозуміло, що традиції святкового столу в нас досі радянські. А оскільки це справжній ритуал, то змінюється зі скрипом, важко і довго. Та й зміни ці радше косметичні - замість ковбаси додати в олів'є яловичину, - пише для "Країни" журналіст Ігор Луб'янов.
Деякі українські кулінари й власники ресторанних мереж намагаються з цим боротися. Дмитро Борисов і Євген Клопотенко розробили привабливе новорічне меню за іншими зразками. Однак це певною мірою висока кухня. Вона має шанувальників серед тих, хто може дозволити собі замовляти їжу в ресторанах. Масового відходу від радянської кухні не відбувається.
З Різдвом простіше. Різдвяна обрядова їжа залишилась українською. І саме тут видно прірву між традиційними святкуваннями цих двох дат. Різдво - зразок того, яким українське свято має бути, і як воно супроводжується кулінарно. До речі, навіть попри те, що святкується народження Ісуса Христа і Різдво є великим церковним празником, Російська церква в Україні здавна скептично ставилася до вечері на Святвечір. І постійно наголошувала, що вона має в собі щось магічне, поганське, язичницьке. І краще її не робити. Те, що забороняли колядки, ніби всім відомо, а от щодо вечері - незвично, ні? І це не лише у ХІХ столітті. Перед кожним Різдвом священники на навколоправославних сайтах РПЦ в Україні радять відмовитися від традиційної вечері як забобону. Українські різдвяні традиції так дратують росіян, що третє століття їх намагаються викорінювати.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борщ - це не "общєє": як змінилися кулінарні звички українців
Ще більше їх дратує кухня. Бо кулінарні звички - це те, що принципово відрізняє представників різних країн і народів. Пам'ятаєте "Московіаду" Юрія Андруховича - він видав там чудовий іронічний пасаж про антропологію:
"Тепер будь-який тутешній шовінюга має всі підстави казати: "Да ми єдіний народ! Ми вєдь даже внєшнє нічем не отлічаємся!" І слабкими будуть мої аргументи про Пилипа Орлика й козацьке бароко. Або про Веделя і заквітчаний барвінком меч. Бо він лише кивне на оцих сплячих товстих людей, нещасних і вбогих, але навіть несвідомих того, що вони нещасні та вбогі. Лише кивне".
Так само і з кухнею.
Повний текст читайте в журналі "Країна".
Коментарі