понеділок, 06 січня 2025 11:59

Синдром хом'яка: чому ми постійно їмо і як це зупинити

Синдром хом'яка: чому ми постійно їмо і як це зупинити
Контроль стресу і сніданку: як зупинити численні перекуси протягом дня Фото: pinterest

Багато хто помічав за собою, як рука тягнеться за печивом чи горішками навіть тоді, коли не відчуваєте голоду. Це може бути проявом "синдрому хом'яка" - звички постійно перекушувати. Вона часто виникає через стрес, нудьгу чи навіть неправильний режим харчування. Щоб подолати цю проблему та взяти контроль над своїм раціоном, спробуйте кілька простих, але ефективних способів.

Чому ми постійно перекушуємо

Емоційний стрес. Люди часто використовують їжу як спосіб впоратися зі стресом чи складними емоціями. Це може перерости в емоційне переїдання.

Пропуск сніданку. Ті, хто не снідає, часто переїдають під час обіду чи вечері через стрибки рівня цукру в крові.

Незбалансоване харчування. Нестача білків, жирів чи складних вуглеводів у раціоні призводить до швидкого відчуття голоду, змушуючи тягнутися до їжі.

Як перестати постійно перекушувати: п'ять способів

Розподіліть денну норму калорій

Поділіть калорійність на три прийоми їжі. Наприклад, сніданок, обід і вечеря мають бути приблизно однаковими за обсягом. Якщо на сніданок ви з'їдаєте замало, то через кілька годин захочете перекусити.

Контролюйте вуглеводи

Віддавайте перевагу складним вуглеводам, таким як цільнозернові крупи, макарони, зелень і овочі з високим вмістом клітковини (капуста, броколі, морква). Вони забезпечують довге відчуття ситості. Ідеальне співвідношення: 70% складних вуглеводів і 30% простих.

Додайте овочі та крупи до кожного прийому їжі

Включайте в раціон овочі, багаті клітковиною (капуста, броколі, морква), та цільнозернові крупи (гречка, пшоно, овес). Це допоможе зменшити бажання перекушувати між основними прийомами їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше жодної ложки олів'є: як припинити їсти і відновити режим після свят

Збалансуйте білки

У раціоні має бути достатньо як тваринного, так і рослинного білка. Їжте курку, рибу, бобові, тофу. Білок із риби засвоюється на 11% краще за м'ясний і не викликає відчуття важкості.

Ферментовані продукти

Квашена капуста, кимчі, ферментовані овочі та напої на кшталт комбучі сприяють тривалому насиченню. Вони також покращують травлення та стають здоровою альтернативою солодким перекусам.

Багато людей із задоволенням їдять закуски протягом дня, оскільки вони ідеально підходять для того, щоб бути енергійними до вечора і не зголодніти.
Найкращий час для перекусу - між прийомами їжі. Полуденок може запобігти переїданню під час вечері або навіть під час приготування вечері, якщо ваш обід був легким або раннім.

Зараз ви читаєте новину «Синдром хом'яка: чому ми постійно їмо і як це зупинити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути