Свято Преображення 19 серпня у народі називається Яблучним або Другим Спасом.
У цей день по церквах освячують яблука, груші та мак. Ця традиція почалася в Єрусалимі. Там у цей день освячували виноград. Його несли до храмів, щоб подякувати Богу за врожай. В Україні на Спаса до церков несли снопи пшениці.
За народним календарем на Спаса закінчується літо. "Прийшов Спас — пішло літо від нас", казали в давнину.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медовий Спас: що варто знати про свято
Люди вважали, що починати їсти фрукти можна лише після Спаса. Свячені яблука їли з медом після богослужіння. Також у цей день не можна було виконувати домашню роботу, лише працювати в садку та на городі.
На Спаса готують пироги та вареники з яблуками. Варять узвар.
9 серпня православні та греко-католики святкують Преображення Ісуса Христа. Згідно з Євангеліями, у цей день Христос завів апостолів Петра, Якова й Івана на гору Фавор і преобразився перед ними. Обличчя Ісуса засяяло, одяг став білим.
Коментарі