Роздрібні ціни на вина в 2010 році підвищаться. Міністерство економіки і Міністерство фінансів ініціюють введення єдиної ставки акцизного збору на всю алкогольну продукцію, яка спричинить подорожчання. Пляшка столового вина на полицях магазинів коштуватиме не менше 20-21 гривні.
Як повідомили в Асоціації виноградарів і винарів України (АВВУ), при формуванні прибуткової частини проекту держбюджету на 2010 рік Міністерство економіки і Міністерство фінансів ініціюють введення єдиної ставки акцизного збору на всю алкогольну продукцію на рівні 39,4 гривень за 1 л чистого спирту.
Для винарів це означає, пояснюють в АВВУ, що ставка акцизного збору для натуральних виноградних десертних і кріплених вин складе 7,56 грн з урахуванням ПДВ (виходячи з міцності 16 градусів), а для столових - 4,8 - 6,15 грн.
За розрахунками асоціації, при чинних ставках акцизного збору на натуральні виноградні столові вина 0,01 грн за літр, підвищення складе 47300%, для натуральних десертних і кріплених вин – 1260%. "Для споживача це означає, що пляшка столового вина на полицях магазинів коштуватиме не менше 20-21 гривні", - відзначають в АВВУ.
"На нашу думку, пропозиція Мінфіну не продумана, економічно не обґрунтована і не враховує економічні і соціальні наслідки таких дій", - переконаний глава асоціації Сергій Петренко.
Підвищення ставок акцизного збору з 50 до 100% призведе, за його розрахунками, до падіння виробництва на 10-15%. "Найбільш критичним порогом для галузі є підвищення ставок на 200-250%. За цією межею починаються геометричні падіння обсягів виробництва. Тому, підвищення ставок на 100 і більше відсотків є руйнівними для галузі", - підкреслює глава асоціації.
Підвищення ставок акцизного збору на столові вина до 0,25 гривень за літр, а на вина натуральні виноградні кріплені - до 0,75 гривень (на 50%) за літр є граничним для збереження обсягів виробництва, вважає директор АВВУ.
У АВВУ вважають, що встановлювати рівень ставки акцизного збору, виходячи з вмісту спирту у вині, як пропонує Мінфін, не коректно, оскільки при цьому не враховується технологічна різниця у виробництві різних алкогольних напоїв, що, у свою чергу, створює нерівні умови для виробництва натуральних вин і горілки. Даний принцип робить також економічно невигідним виробництво натуральних вин.
Коментарі