Киянин Олег Соколянський, 32 роки, організував у столиці кавовий бізнес. Вісім місяців тому створив мобільну кав"ярню "Кава Нова". Вона працює на вул. Червоноармійській неподалік метро Палац "Україна". Кавові напої продають просто неба з машини.
В Олега авто марки "сітроен". Це мінівен, яким чоловік привозить каву. До нього приладнує причіп із кавовим апаратом. Техніку замовляв в Італії. В Україні вмонтував у причіп деталі. На техніці бізнесмен не економив — за кавоварку віддав 150 тис. грн.
— Ідея прийшла з Австралії. Там бачив такі "кавові" машини. Знайомі говорять, що схожі є по всьому світу. Багато у США, — розповідає власник "Кави Нова". — Я 10 років жив у Лондоні. Там вчився на кухаря і працював у ресторані. Привіз до України зарубіжний досвід.
Каву люблять у всьому світі, каже Соколянський. Коли розпочинав бізнес, чимало знайомих запевняли в нерентабельності справи. Мовляв, в українців такий менталітет, що вони люблять за столом сидіти, пити каву й ляси точити. Однак Олег був упевнений у розвитку свого проекту. Нині він має понад 50 постійних клієнтів.
— Щонайменше за день треба продавати 200 склянок напою. Інакше не матимете прибутку. Вранці маємо чергу — постійні клієнти чекають на свою каву. Деяких добре знаємо, — продовжує. — Кому менше цукру, кому більше, кому як вершки кидати.
Підходить чоловік і замовляє гарячий шоколад. Просить додати більше шоколаду.
Щомісяця витрачає 10 тисяч гривень на каву, молоко, шоколад, цукор
— Вважатимемо, що сьогодні акція "Додай більше шоколаду", — жартує Олег. На це покупець відповідає: йому щоранку влаштовують таку акцію, тому не перший тиждень купує тут напої.
Продавець має хвилину, аби зробити напій і поговорити з клієнтом. Із кожним Олег має коротку бесіду. До білявої дівчини починає жартувати, що неодружений. Чоловікові східної зовнішності запропонував подвійну порцію цукру, бо пам"ятає, що той приходив учора до нього.
— Ми тут не лише каву робимо, але й покращуємо людям настрій, — сміється бізнесмен. Від машини всі відходять з усмішками.
З Олегом працює товариш Андрій. Отримує 2–3 тис. грн залежно від продажу. Удвох ледь вправляються готувати напої в години пік — із сьомої ранку до полудня. У міні-кав"ярні можна придбати п"ять видів кави. Найдешевше еспресо — 4 грн. Найдорожче — гарячий шоколад — 6,5. Лате продають по 6 грн, макіато — по 4,5, а капучино — по 5,5.
— Найчастіше замовляють лате, бо це кава з молоком. Українці люблять молочні напої, — говорить.
Для такого бізнесу не треба офісу. За місце для паркування щомісяця платить 200 грн. Майже 10 тис. грн витрачає на продукти: каву, молоко, шоколад, цукор. 100–150 — затрати на пальне для машини.
— За підрахунками, бізнес сповна окупиться за рік, — підсумовує киянин.
Нині бізнесмен узяв на стажування людей — планує збільшувати кількість робітників. У планах Соколянського — відкриття точки продажу кави з автомобіля неподалік станції метро Печерська.
Коментарі
2