До 10% продуктів харчування, закуплених населенням України до новорічного та різдвяного столу, в остаточному підсумку не споживаються і викидаються у сміття.
Про це свідчать результати опитування агентства AgriSurvey асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).
Зі стандартного святкового столу на чотирьох дорослих та двох дітей у середньому викидається продуктів 180 грн.
Разом по всьому міському населенню України святкові відходи становлять близько 930 млн грн.
"Таким чином, під час свят міським населенням на смітник викидається кількість продукції еквівалентна 7,5 тисячам тонн ковбаси "Московської" або 13 тисячам тонн твердого сиру, або ж 60 тисяч тонн мандаринів", - переконаний директор агентства AgriSurvey УКАБ Тарас Гагалюк.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Новий рік не можна подавати на стіл страву з кістками
За словами Гагалюка, під час опитування 59% респондентів вказали, що у них під час свят псується до 5% закуплених продуктів, а ще 5% опитаних сказали, що викидають понад 25% куплених до столу продуктів.
На думку експертів УКАБ, такі показники свідчать про те, що українцям є до чого прагнути в плані культури споживання. Водночас, за даними Організації продовольства і сільського господарства ООН (FAO), щорічно у світі псується близько 1,3 млрд тонн продуктів харчування, а це близько однієї третини продукції, призначеної для споживання людьми.
Коментарі
12