— Купила на базарі відро картоплі за 15 гривень, принесла додому, а вона потекла, бо морожена, — розповідає пенсіонерка з Полтави Галина Петрівна, просить не називати її прізвище. — Зберігати немає де, беру потрохи.
На центральному ринку Полтави овочі лежать у картонних чи пластмасових ящиках.
— Дома погріб глибокий. Весь урожай зберігаю там, — розповідає продавчиня з Котельви. — На базар беру кілька старих кожухів, закутую ящики.
Жінка відгортає п"ять покривал і куфайок із ящика з картоплею. Відшкрябує нігтем шкірку:
— Ловко відходить, соковита. Значить, не морожена.
Голова обласної асоціації фермерів Микола Горошок, 50 років, стверджує, у такий спосіб не визначити, чи мерзлий овоч. У бульбах майже немає зовнішніх ознак псування. Лише у теплі картопля розм"якає, при варінні робиться солодкою. Морква починає псуватися при -7...-8°С. Її кінчик чорніє. Огірки від холоду стають водянистими. Не боїться одноразового перемерзання капуста. Але при повторному темніє і вкривається слизом. Цибулю після такого варто на кілька годин покласти у відро з холодною водою. Тоді вона відійде, не втративши вітаміну С. При перемерзанні на ній може з"явитися шийкова гниль, яка небезпечна для інших овочів.
— Морква при нормальному зберіганні через два місяці втрачає понад 60 відсотків корисних речовин і бета-каротину, — розповідає лікар-гастроентеролог приватної клініки "Арніка Плюс" Лариса Рогова, 38 років, із Кременчука. Морожена не шкідлива, але користі від неї ніякої.
Гастроентеролог не рекомендує вживати мерзлу картоплю. У бульбах руйнуються сполуки крохмалю, які сприяють травленню. При розмороженні у картоплинах з"являються гнійні бактерії, утворюються синтетичні сполуки.
Якість городини на ринках перевіряють спеціальні лабораторії. До управління ветеринарної медицини Полтавщини зі скаргами на продаж перемерзлої ніхто не звертався.
Коментарі