У вихідні міліціонери Кременчука виявили на околиці міста підпільний цех, де виготовляли сир. Таких цехів по області суттєво побільшало.
Виробництво сиру в Кременчуці налагодила місцева 41-річна Ольга. В орендованому приміщенні в бруді та смороді виготовляли копчений сир-"косичку". Для етикеток на продукцію жінка використовувала торгові марки, не запатентовані за її товариством. Із цеху правоохоронці вилучили 310 кг готового сиру на 10 тис. грн.
— Люди хочуть швидких та легких грошей, — говорить Юрій Сулаєв з обласної міліції. — Підпільні цехи виявляємо щотижня. Переважно в них виготовляють продукти харчування.
Здебільшого це молочні продукти, зокрема сири. У Полтаві на Центральному ринку міліціонери натрапили на підпільний цех, де солили рибу. Також нещодавно виявили склад, де зберігали курячі стегенця, завезені в Україну без документів. Понад сотню кілограмів фаршу, виготовленого незаконно, правоохоронці вилучили в одному з міських супермаркетів. У Кременчуці діяли також підпільні хлібопекарні, ковбасні цехи.
— Лише в Чутівському районі закрили чотири цехи, де кавказці виготовляли сири, — продовжує Сулаєв. — Організували виробництво в сільських хатах. Продавали сотні тонн через оптові бази Харкова та Дніпропетровська. Велика частка сиру продавалася в області. Підробленими продуктами торгували не лише на ринку та в дрібних магазинах, а й у великих супермаркетах.
Вилучену з підпільних цехів продукцію відправляють на експертизу. Потім знищують. М"ясні вироби після термічної обробки можуть передавати до собачих притулків.
— Через уживання продуктів із таких цехів можна втратили не тільки здоров"я, а й життя. Та сама молочна сировина. Де гарантія, що для виготовлення сиру не використовують молоко лейкозних корів? — говорить Сулаєв. — У вилученому сирі сулугуні вміст шкідливих речовин перевищував норму в 90 разів.
Правоохоронець додає: підприємці йдуть у тінь, бо не хочуть витрачатися на патенти, лабораторні дослідження та сертифікати відповідності.
Вміст шкідливих речовин перевищував норму в 90 разів
— Уживання таких продуктів може обернутися отруєнням харчовими речовинами, солями важких металів, — каже Андрій Михайлів з обласної санепідемстанції. — Виробники підпільних цехів не дотримуються правил пакування, протиепідемічного режиму. Вони не дезінфікують устаткування.
Аби не придбати такої продукції, в санстанції радять уважно роздивлятися упаковку та етикетку. На ній має бути зазначено виробника, його адресу, термін придатності товару.
— Якщо виник найменший сумнів, просіть показати сертифікат якості продукту, якісне посвідчення виробника та висновок санепідемекспертизи, — говорить Михайлів.
Безпечніше купувати продукти відомих торгових марок. Виробники стежать за своєю продукцією і роблять усе, аби підробки не потрапляли на ринок. Часто фальсифікат можна придбати в невеликих крамницях, на ринку в торговців, які не мають сертифікатів на продукти.
Коментарі