На Центральному ринку Полтави в неділю напередодні Великого посту було людно. Полтавці скуплялися після ажіотажу 8 березня.
У критому ринку людей багато, але без натовпу — придивляються до птиці, купують м'ясо.
Ціни на свинину коливаються, залежно від попиту й наявності м'яса. Взимку знижуються, бо люди беруть поросят у зиму і вигодовують рік. Навесні м'ясо трохи дорожчає.
"У піст ціни не скидаємо, беруть добре. Бо постувати зараз дорого. Подивіться ціни на рибу", — сказала продавчиня Ольга.
Вона продає м'ясо фермерських свиней із Решетилівського району.
Ціна на сало від 20 грн за обрізь до 100 грн, середня — 50 грн/кг. Кісточки на борщ від 20 грн, ребро 80, гуляш від 80 грн, м'якоть свинини від 90 грн/кг.
Яловича грудинка від 60 грн, м'якоть від 85 грн. Курятина від 50 грн/кг, чвертка заморожена 35, охолоджена 39,90. Куряча чвертка "Наша Ряба" коштує 48,90 грн.
У рибному павільйоні покупців майже немає. Торгівля йде слабо.
Найдешевша риба — карасі, виловлені в місцевих річках, по 29 грн за кг. Трохи дорожчий пеленгас: дрібний по 33 грн а за крупніший, вагою від кілограма, просять 125 грн/кг. За словами продавців, возять його з міста Генічеськ Херсонської області.
Свіжий короп від 40 до 65 грн, щука — від 65 грн/кг. Несвіжих лящів із написом "для тварин" продають по 10 грн/кг. Найдорожча річкова риба - судак по 170 грн.
"Судака беруть переважно кафе й ресторани. Попит на рибу малий, бо дорога. Ось потепліє, ловитимуть більше місцевої і ціна трохи впаде", — розповіла продавчиня свіжої риби Олена.
Найдешевша свіжоморожена риба — чорноморська кілька по 26 грн та бички по 33. Минтай від 78 грн, за хек просять 98, горбушу пропонують по 200.
Оселедець морожений від 54 грн, солоний - 56. Морожена скумбрія - 92 грн, солона — 110. найдешевша солона риба — тюлька по 29 грн/кг.
Поряд із павільйоном торгують фруктами й овочами. Огірки коштують 70-79 грн за кілограм, помідори — 55-70, гриби — 35-37, яблука — від 7 до 15 грн. Солодкий перець — від 70 грн.
"Ціни на овочі падають. Після свят знижується попит. Та й весна почалася. Кожного тижня дешевшатимуть. У мене все імпортне, окрім огірків — один сорт з Охтирки, другі привозять із Кременчука. Наступні кілька тижнів ціни на овочі й фрукти впадуть наполовину. А перед Великоднем трохи піде здорожчання. Після свят знову дешевшають, бо в людей вже почнеться своя городина", — вважає продавчиня овочевого кіоску Тамара.
Поряд ятка із ковбасними виробами Хмельницького м'ясокомбінату. Тут можна знайти ковбасу на різну ціну. Найдешевша — кров'янка. Є по 44 гривні й дорожча — по 65. Печінкова по 75. Найдешевша копчена ковбаса коштує 87 грн. Продають ще фермерську сметану по 28 грн за літр, творог і сиркову масу по 37грн/кг, твердий сир "Російський" по 98 грн.
"До 10 числа погано скуповуються. Приходять, в основному, в середині місяця, коли дають зарплату. Перед 8 березня брали все добре, а в суботу почався спад. Під час посту купляти ковбасу не перестають. Не всі ж постують. Останній раз вартість піднімалася перед Новим роком. А так ціни стабільні", — розповіла продавець ковбасного магазину Марія Іванівна.
Серед рядів, де торгують яйцями, впадають в око яскраві кольори. На столі акуратними гірками викладені яйця, а поруч в обрізаних пластикових пляшках розставлені букети квітів: троянди, тюльпани й мімоза. Виглядає, наче лоток квіткарки. Але стоїть табличка: "Квіти не продаються".
Ціни у Валентини Іванівни з початку року майже не змінилися. За домашні дрібні яйця просять від 18 грн за десяток, середня ціна — 22-25 грн. Фабричні яйця дорожчі — від 25 грн, великі з двома жовтками — по 30. На ринку можна знайти й бій яєць — просять 10 грн за десяток.
Десяток домашніх яєць купила 62-річна полтавка Марія Гоненко. Чекала закінчення свят, щоб скупитися перед новим тижнем.
"Прийшла на базар за зеленню й домашніми яйцями. Купила ще цибулі, в магазинах вона по 20 гривень, а тут по 16. Мені поступилися ціною, то по 15 взяла 2 кілограми. І картоплі — по 6 гривень. Трохи в'яла, але на суп піде. Зекономила на все про все не менше 20 гривень", — підрахувала Марія Василівна.
По 6 грн пропонують картоплю другого сорту, яка не дуже свіжа. В кіосках з імпортними овочами можна знайти молоду, привезену з Єгипту по 60 грн.
На ринку часник значно дешевший, ніж у магазинах — по 20 грн/кг.
"З осені ціну не піднімали. Ми купуємо часник у селян. Вони готові віддавати за будь-яку ціну, бо немає ринку збуту. Раніше люди здавали заготівельникам, а ті — далі, потім товар ішов на Росію. Тепер не закуповують", — розповіла Тамара Петрівна, яка привезла товар із Котельви.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На полтавських гуляннях роздавали млинці
Популярний товар — зелень. Її продають і в критому ринку, і в рядах. Товар викладають на прилавок, уже не кутають від морозів. Тут ціна незмінна: пучки по 5 та 10 грн. Збільшилася кількість зелені, яку в'яжуть в пучки. Так продавці регулюють ціни.
"На закупці зелень дешевшає. Була по 220 за кілограм. Зараз кріп і петрушка 150 і 200 гривень за кіло, так само рукола. Поки що зелень привозна, з теплиць у Мелітополі. Через місяць будемо й самі вирощувати. Ціна потроху знижується, почне суттєво падати десь після 1 травня", — пояснила зеленщиця Юлія.
На виході з ринку — стихійний базар. Тут свої товари розкладають селяни. Розставляють пляшки з молоком, пакети із сиром та банки сметани. Жінка з чоловіком розповідають, що приїхали з Котельви, продають молоко від своєї корови по 15 грн за літр, сметана — по 30 грн, кисломолочний сир по 30 грн за півкілограма.
"Віддаємо за безцінь. У магазині 400 грамів сметани продають за 20 гривень, а тут 15 за півлітри і нікому не нужне", — вважає Тетяна.
З початком тепла в рядах торгують цибулею на посадку. Скуповується молода подружня пара. Молода полтавка Валентина вважає, що ціни на ринку завищені. Більшість продуктів вони з чоловіком купують у супермаркетах. Але за картоплею, яблуками та зеленню ходять на ринок. Тут же купують цибулю на посадку.
"Беру для мами, вона мешкає в Черкаській області. Сорт Золотиста в Черкасах посівний матеріал значно дорожчий. А тут купили півтора кілограма на 90 гривень", — розповіла Валентина Герман.
"І в нас подорожчає. Сонце присвітить, ціни підуть вверх, як люди почнуть садить. Думаю, за кілограм підніметься до 150 гривень. Дивлячись який сорт, звісно", — продавчиня Любов із Мачухів Полтавського району спритно відраховує решту.
Учора Ощадбанк почав видавати субсидію "живими грішми". За день субсидіантам зарахували 333,4 млн грн допомоги на банківські картки.
Коментарі