На Полтавщині на різдвяні свята господині готували цукерки і пряники. Їх дарували хрещеникам і клали на святковий стіл.
Про це розповіла етнограф і краєзнавець Олена Щербань.
"Раніше на Різдво готували гостинці. Найчастіше горіхи і смажене насіння соняшника і гарбуза. Неодмінним святковим подарунком були "чубаті канхвети" - смугасті цукерки-палички, запаковані в яскраву обгортку з кольорового паперу з пишними китицями на обох кінцях. Також господині готували різдвяні пряники. Робили їх у формі панянок, коників і півників. Дарували по два пряника. Їх залишали кілька днів полежати, а потім їли. Не гралися ними, бо то ж хліб", - розповіла етнограф.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святвечір проводили в родинному колі - етнограф.
Цукерки виготовляли майстрині, які роками відточували свої навички. Варили їх із цукру, води і бурякового квасу, який додавали для кольору. Потім із цієї маси ліпили руками палички-цукерки, бублики, гриби, яблука з листками, колоски.
Для різдвяних пряників брали 500 г борошна і змішували із 200 г вершкового масла, додавали склянку цукру, ложку меду, 3 жовтка, ложку соди і склянку сметани. Із розкатаного тіста вирізали фігури. Поверхню фарбували соком буряку чи моркви, декорували збитими білками із цукром.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горілку на Святвечір не пили - етнограф.
Коментарі