пʼятниця, 17 травня 2013 05:30

Чорну ікру покуштувала вперше на кладовищі

Автор: фото: Тетяна Щербатюк
  12 травня на кладовищі в селі Лука-Мелешківська поблизу Вінниці побували близько семи тисяч людей. Для підвезення надали 53 автобуси. Машини на територію цвинтаря не пускали. Від зупинки треба було пройти зо кілометр
12 травня на кладовищі в селі Лука-Мелешківська поблизу Вінниці побували близько семи тисяч людей. Для підвезення надали 53 автобуси. Машини на територію цвинтаря не пускали. Від зупинки треба було пройти зо кілометр

12 травня Галина Шевчук, 37 років, із міста Хмільник на Вінниччині ходить кладовищем, збирає гроші. Вона на прохання родичів доглядає за могилами померлих: садить квіти, висапує бур'ян, фарбує лавки. Бере по 200 грн. У день проводів Галині Іванівні віддають гроші, запрошують до столу.

— Років зо три тому приносили прості страви: голубці, оселедець під шубою. Тепер носять таке, аби повипендрюватися, — каже. — Я чорну ікру, печену червону рибу попробувала вперше на кладовищі. Такого не куплю, бо працюю прибиральницею на мінімальну зарплату. Он люди з Києва приїхали. Він — якийсь чиновник, а тут батько похований.

Галина Іванівна підходить до великого столу з наїдками біля могили Миколи Онищенка, вітається. Чоловік помер п'ять років тому після інсульту, йому було 78. Зібралися близько 20 людей: троє синів із дружинами й дітьми, дві доньки з чоловіками. Донька покійного 46-річна Ірина подає Галині Шевчук тарілку з маленькими бутербродами — з червоною і чорною ікрою. Наливає в пластиковий стаканчик домашньої наливки.

— Кілька років тому були взяли магазинного вина, то всі потравилися. Тепер перейшли на домашнє, — розповідає Ірина. — Наливку готую так: літр лісової суниці засипаю півкіла цукру, доливаю 2 літри спирту. Ставлю в темне місце на півроку. Пахне суперово і ніякої хімії.

Більшість страв на столі можна брати рукою: основи для заварних тістечок начинені салатами з куркою і ананасом та з оселедцем і яблуком, млинці з червоною рибою, бутерброди з червоною та чорною ікрою, сирні "рафаело" обкачані в крабових паличках, курячий рулет, кекси з шинкою, помідорами й сиром, запечена курка. В маленьких формах — жульєн із червоної риби, його дістають зі спеціального термобоксу. Він ще теплий. Збоку на окремій тарілці стоять нарізані апельсини, банани та виноград.

— Покійний батько працював головою колгоспу. До останнього любив добре поїсти. У нашій родині п'ятеро дітей. Двоє братів живуть у Росії, я і брат — у Києві, ще одна сестра — у Дніпропетровську. З'їжджаємося всі на проводи. Кожен по традиції везе дві страви, стараємося здивувати рідних. Брату, який у Росії, перепала банка чорної ікри, то тримав її рік спеціально на проводи. Раніше привозили страви в тарілках. А торік моя знайома побувала на проводах у Западній Україні, то каже: треба брати щось таке, що можна в руку взяти і з'їсти, — продовжує Ірина Павлівна. — То ми купили несолодких заварних тістечок, поклали в них салати. Сестра чоловіка привезла цікавий рулет. На вафлю викладає різнокольорове желе, потім скручує.

Припрошує скуштувати жульєн із червоної риби в невеликих формочках.

— Для страви беру 300 грамів філе форелі, ріжу, обсмажую на сковорідці. Додаю вершки, цибулю, столову ложку муки і твердий сир. Розкладаю по спеціальних формочках, посипаю сиром і запікаю 7 хвилин.

Біля могили бігають дівчатка — 3 і 5 років у пишних білих сукнях.

— Цей рік на одяг, в якому прийшли на проводи, витратили 1500 гривень. Кожному купували обновку. Я собі взяла плаття, чоловіку — сорочку й туфлі. Донька має нові джинси, — продовжує Ірина Онищенко. — Знаю, що сусіди дивляться, хто в чому прийшов, потім обговорюють. Донька якось два роки підряд їздила в одному й тому ж платті, то люди почали говорити, що ми поспивалися в Києві.

Підходить жінка, христосується. Питає Ірину Павлівну про дружину покійного.

— Мама — в Києві, вона не може ходити. Дуже ноги печуть.

43-річна Марія Ковалишина, невістка покійного, згадує, що він мав молоду коханку.

— Доки брати хату не продали у Хмільнику, то щороку приходила на кладбище. Думала, їй щось вкипить. Людям розказувала, що утримувала батька кілька років. Приносила на могилу батька штучні ромашки. Він їх ненавидів.

На кладовищі родичі сидять 2 год. Потім починають збиратися. Ірина Онищенко каже, що батьківський будинок продали три роки тому. Складає залишки продуктів у сумку-холодильник. Ставить у багажник синього джипа "тойота". З кладовища одразу їдуть до Києва.

Зараз ви читаєте новину «Чорну ікру покуштувала вперше на кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути