На столичному Володимирському ринку десяток домашніх яєць продають по 20 грн.
— Яйця свіжі, кури ніяких хімікатів не їли, — каже продавець 62-річна Ольга Федорівна із села Вороньків Бориспільського району Київщини. — Курей треба годувати, обслуговувати, а все це гроші. Тому продаю за 20.
За 15 хв. до прилавка Ольги Федорівни підходить літня жінка.
— Беріть, дешевше не найдете. Будете брать два десятки, за 15 віддам, — переконує продавщиця. Жінка ще раз придивляється на цінник, і йде. Володимирський ринок один із найдорожчих у столиці.
У супермаркеті "Велика кишеня" найдешевші яйця коштують 5,27 грн. А на Деміївському ринку — 2,30 грн.
— Тижнів зо два уже така ціна. На літо завжди яйця дешевшають, але не так, як цього року. Чомусь сильніше ціни впали, — розповідає продавець Оксана Рожко, 33 роки.
— В Україні перевиробництво яєць, — пояснює 29-річний Олександр Бутенко з птахофабрики "Київська", що в селі Пухівка на Київщині. — Значно менше вивозять за кордон. Те, що призначалося для експорту, залишилося в країні.
Ціна виросте не набагато
Ще місяць тому Україна експортувала курячі яйця на Близький Схід. Найбільше — у Іран та Ірак.
— Тепер ці країни купують пташину продукцію в Туреччині та Індії, там дешевше, а ціни стабільніші. Бо на нашу продукцію вартість часто коливається, — додає Бутенко. — До всього, сезон зараз такий, що попит падає. З вересня вартість яєць зростатиме. Але ціна підвищиться не набагато. У супермаркетах ціна за десяток яєць коштуватиме 3,30 гривні.
У Спілці птахівників України вважають, що ціну збивають великі підприємства, щоб розорити малі та середні. Кажуть, що собівартість курячого яйця — 4,70 грн за десяток.
Коментарі